Сряда, Август 12, 2020

LozenetsНа заседание на Министерския съвет днес е одобрено изменение на Закона за лечебните заведения. Промяната предвижда отмяна на § 5 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, съгласно който болница „Лозенец“ е лечебно заведение към Министерския съвет по смисъла на чл. 5, ал. 1 от закона и е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на МС.

Болница „Лозенец“ е единственото лечебно заведение по чл. 5, ал. 1, по отношение на което статутът е определен на законово ниво.

Отмяната на параграфа ще създаде възможност за правителството да вземе решение по отношение на статута на болницата, превръщайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца.

Както информирахме по-рано през деня председателят на Националната педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ заяви пред БНР, че Министерството на здравеопазването е готово да съдейства за за изграждане на Национална детска болница.
"В близко време, тази година, тези намерения на Министерство на здравеопаването ще бъдат официално обявени. Ние се надяваме, че до Коледа това може би ще стане. Второто нещо, за което сме единодушни, това трябва да бъде един проект, който ще бъде финансиран от държавна субсидия", обясни той.

Проф. Пилософ припомни още, че идеята за построяване на голяма детска болница е още от 70-те години на миналия век, когато е направена първата копка за такова лечебно заведение и резултатът от копката е един скелет в двора на Александровска болница.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up