Сряда, Август 12, 2020

980x551 1548835353 montanaСред полусрутени стени, падаща мазилка и в мизерия се лекуват психично болните.

Като от филм на ужасите е психиатричното отделение в монтанската болница. Пациентите са принудени да се лекуват в стаи, които повече приличат на концлагер, отколкото на нормално лечебно заведение.

Наскоро в една от стаите избива тръба с гореща вода и само късметът спасил обитателите от изгаряне.

,,В окаяно състояние е. Банята също има нужда от ремонт леглата трябва да бъдат по-хубави, за да има хората къде да лежат'', разказва пациентката Виолета Митова.

За 2017 и 2018 г. през отделението са преминали повече от 1000 пациенти. Средно на месец се лекуват около 26 мъже и жени с психични проблеми.

Основен ремонт не е правен от 20 години. Преди години са боядисали стените на една от стаите. Единственото, което получават редовно са мебели, изхвърлени от други отделения.

,,При тези материално-битови условия трябва да ви кажа, че дори и аз не бих останал'', коментира началникът на отделението д-р Пламен Петров. Не отрича, че има проблем. Ремонтът се отлагал, защото психиатричното отделението редовно било пред закриване заради липсата на медицински специалисти.

Сега в програмата на здравното министерство са залегнали всички тези отделения в цялата страна като приоритет за извършване на ремонтна дейност, подобряване на битовите условия и преоборудване.

От болницата в областния град също са готови да отделят пари, за да се подобрят обстановката.За липсата на достатъчно медици обаче решението е трудно.

Виж повече във видеото:

 

  

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up