Неделя, Май 31, 2020

katsarov3„Едно от добрите решения е да се позволи приватизацията на болници с проблеми. Всички виждат, че частните болници работят по-добре. Може би това ще помогне да се привлекат допълнителни инвестиции“. Това заяви пред БНТ д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Според него популизмът пречи на тази идея. Той изказа мнение, че дали общинските болници ще са търговски дружества или не - това няма да реши проблемите. 
На общинските болници им е необходима защита от лоши политически решения, категоричен бе д-р Кацаров в предаването "Преди всички". По думите му закриването на общински болници става трайна тенденция.

За една нощ могат да вземат решение да налеят допълнително пари за общинските болници, каза д-р Кацаров и добави, че такава допълнителна държавна помощ би била против българското и европейското законодателство:
„Има начин да се заобиколи. Тази законова пречка не е толкова голяма. Това обаче не е трайно решение. Това е временно решение. Част от общинските болници наистина са в много тежко състояние. В тежко състояние са предимно болниците, които са в по-малките общини, където населението намалява и където трудно се осигуряват специалисти. Различни са проблемите на общинските болници в големите градове, независимо че формата на собственост е една и съща“.
Администрацията, посредством медицинските стандарти и здравната карта, насочи финансовите средства предимно към големите градски болници, посочи д-р Кацаров като друг проблем и обясни:
„Тук се завъртя един порочен кръг. От една страна населението мигрира към по-големите градове и това затруднява малките общини да намерят добри лекари, сестри и специалисти. От друга страна намаляването на финансирането точно за този вид болници вторично намалява приходите им и води до нова миграция на специалисти към големите градове“.
Д-р Кацаров посочи как Великобритания се е справила с този проблем. Там тези болници получават повече средства заради лошите пазарни условия, в които се намират. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up