Сряда, Септември 30, 2020

Докладът на Американската асоциация за проучване на рака(AACR) за 2020 г. установява, че броят на преживелите рак в Съединените щати е достигнал рекордно високо ниво от над 16,9 милиона души. Смъртността от рак в САЩ е спаднала с 29% от 1991 до 2017 г. Това са около 2,9 милиона спасени живота, се казва в доклада.
От август 2019 г. Американската администрация по храните и лекарствата(FDA) одобри рекорден брой лекарства за рак - 35, няколко от тях за лечение на видове рак, които не са имали никакви възможности до този момент.

Двама електротехници от Велико Търново получиха патент за изделие, което може да бъде приложено в борбата срещу коронавируса. Електротехниците Петко Ганчев и Марин Млеченков са регистрирали в патентното ведомство устройство под името индуктивно захранвана лампа за получаване на ултравиолетова светлина и озон в устната кухина за убиване на вируси и бактерии.

Телата ни постоянно произвеждат нови клетки, някои от които имат потенциал да станат ракови. Във всеки един момент може да произвеждаме клетки, които са с увредено ДНК, но това не означава, че са предопределени да се превърнат в ракови.
В повечето случаи клетките с увредена ДНК или се възстановяват, или умират. Потенциалът за рак се случва само, когато нито едно от тези неща не се случи.

Най-мощният Тулиум лазер за лечение на простатата вече е на разположение на пациентите в УМБАЛ Бургас, съобщиха от лечебното заведение. Апаратът е последно поколение и комбинира в себе си решение и на други проблеми – безкръвно разбиване на камъни в отделителната система и отстраняване на тумори от пикочния мехур.

          Водени от мисията си да помагат на всяка майка, така че да се чувства спокойна и уверена не само по време на престоя си в родилния дом, но и в уюта на собственият й, специалистите от Отделение Неонатология към УМБАЛ „Софиямед“ стартират услугата, вдъхновена от следродилния акушерския патронаж „Следродилна грижа у дома“, съобщиха от лечебното заведение.

Учените работят върху кръвен тест, който може да улови пет често срещани ракови заболявания по-рано от сегашните методи. Кръвният тест, който все още е експериментален, търси определени генетични „подписи“, свързани с тумори. Изследователите установили, че той може да открие пет вида рак - на дебелото черво, на хранопровода, на черния дроб, на белите дробове и на стомаха - до четири години по-рано в сравнение с рутинните медицински грижи.

Abbott Labs получи одобрение по бърза процедура от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за своя бърз антигенен тест, който може да открие инфекция с Covid-19 за 15 минути.

Тестът е революционен, според Brett Giroir, помощник-секретар на САЩ по здравеопазване в Министерството на здравеопазването и социалните услуги.
Инвеститорите сигурно също мислят така, защото акциите на Abbott поскъпнаха с около 8% в четвъртък сутринта.

Метастазите се образуват от ракови клетки, които се откъсват от първичния тумор. Сега изследователска група от университета в Базел определи липсата на кислород като причина за този процес. Резултатите разкриват важна връзка между снабдяването с кислород в туморите и образуването на метастази. Това изследване може да отвори нови стратегии за лечение на рак.

Вариациите в ген, наречен CD38, който участва в проявите на привързаност при животни, може да бъдат свързани с динамиката на романтичните взаимоотношения между хората, показва проучване, публикувано в Scientific Reports .Дженифър Бартц, Гентина Садикай и колеги изследвали данни за 111 хетеросексуални двойки (222 индивида),

Log in or Sign up