Петък, Юли 03, 2020

yogaЗашеметяващата една трета от хората с диагноза рак използват допълнителни и алтернативни лекарства като медитация, йога, акупунктура, билкови лекарства и добавки и др.
Д-р Нина Санфорд е асистент професор по радиационна онкология, който специализира в лечението на ракови заболявания на стомашно-чревния тракт В Югозападен медицински център в САЩ. Тя съобщава данните, но също, че не всички пациенти разкриват тоа на лекуващите си лекари.

Билковите добавки са най-честата алтернативна медицина, а хиропрактиката или остеопатична манипулация, е втората най-често срещана, според анализа на д-р Санфорд от данни от Центъра за контрол на заболяванията. Констатациите й са публикувани в списание JAMA Oncology.
"По-младите пациенти са по-склонни да използват допълнителни и алтернативни лекарства, а жените са по-склонни да го правят, но очаквах, че повече от тях ще кажат на своите лекари", каза д-р Санфорд, като се позова на констатацията, че 29% от хората, които използват допълнителни и алтернативната медицина не са казвали на техните лекари. Много респонденти заявиха, че не са казали нищо, защото техните лекари не са питали, или не смятат, че техните лекари трябва да знаят.

Д-р Санфорд и други специалисти по рак смятат, че това е от значение, особено в случая с билкови добавки.
- Не знаете какво има в тях - каза доктор Санфорд. "Някои от тези добавки са нещо като смесица от различни неща. Ако не знаем какво има в тях, бих препоръчал на пациентите да избягват да ги използват по време на облъчване, защото вероятно няма данни за някои добавки, които биха могли да попречат на лечението. Например много високите нива на антиоксиданти могат да направят радиацията по-малко ефективна. "

Д-р Дейвид Гербер, специалист по рак на белия дроб и професор по вътрешни болести, казва, че лекарите трябва да знаят дали техните пациенти използват билкови добавки, защото могат напълно да компрометират традиционните лечения за рак.
"Те могат да взаимодействат с лекарствата, които им даваме, и чрез това взаимодействие може да промени нивото на лекарството в организма на пациента", каза той. "Ако нивата станат твърде високи, тогава токсичността се увеличава, а ако нивата станат твърде ниски, ефикасността ще намалее."

Нанси Майърс е искала да използва добавки по време на лечението си за рак през 2015-2017 г., но първо я е съобщила на лекарите си.
„-Може ли?”
Всички казаха:
„-Не, ние не знаем как теззи добавки взаимодействат с вашите конвенционални лекарства.” „Така че уважавах това мнение“, казва 47-годишната майка на четири деца. Едва след лечението тя започва да приема куркума, омега-3, витамин D и витамин В6.
"Имам много приятели с рак, с които съм се срещал, които приемат добавки. Една дама, която срещнах наскоро, приема 75 добавки на ден. Отнема й два часа, за да пакетира добавките си всяка седмица", каза тя.
Г-жа Майърс каза, че всеки човек в нейната група за подпомагане на рака използва някаква алтернативна медицина. В допълнение към добавките, тя практикува медитация и йога с насоки от приложение за смартфон.
„- Това е, което можем да контролираме. Не можем да контролираме целия рак” - казва тя. "Това помага, защото отнема мислите ви, просто не мисля за рака."

Тя каза, че знае за някои хора с рак, които използват само алтернативна медицина - и нямат традиционно медицинско лечение.
Д-р Санфорд каза, че това е рисков подход, който може да бъде фатален. Най-известният случай за това е основателят на Apple Стив Джобс, който според съобщенията е използвал специални диети, акупунктура и други алтернативи, след като е получил диагноза рак на панкреаса. Той се обърна към традиционната медицина в края на битката си с рак и почина през 2011 година.

Докато лекарите са много предпазливи по отношение на употребата на билки и други добавки по време на лечението, те са много по-отворени за медитация и йога като практики, които могат да помогнат на пациентите да се справят с шока от диагнозата рак и стреса на химиотерапията, радиацията и хирургията.

"Ние силно препоръчваме на пациентите да останат активни и да се включат в упражнения по време на лечението", каза д-р Санфорд. "Често срещан страничен ефект от радиацията е умората. Пациентите, които се чувстват най-уморени, са тези, които водят заседнал живот. Тези, които правят упражнения имат най-много енергия."

Белинди Сарембок, на 53 г., от Далас, казва, че е практикувала йога по време на лечението си за рак на гърдата. Започнала със скептицизъм, но бързо се убедила в ползите.
"Аз бях човек, който щеше да се смее на йога преди да имам рак на гърдата, но сега ми помага толкова много", каза тя. "Толкова е релаксиращо, просто се чувствам толкова добре, след като си тръгна. За моето тяло не мога да се сетя за нищо по-добро от това."

Тя каза, че има невропатия (увреждане на нервите от химиотерапия), а упражненията по йога почти веднага отнели болката. "Не можах да се изправя на пръстите на краката. След второто упражнение поа йога вече можех д се повдигна на пръстите си - казва тя. - Иска ми се да знаех за йога по-рано. Беше такава полза и ми помогна толкова много. Горещо го препоръчвам на всеки. "
Източник: ScienceDay

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up