Сряда, Юли 08, 2020

Стволовите клетки, подобно на електричеството, са феномен, който по отношение на функцията си граничи с научната фантастика по време на откритието му.
Както успяхме да култивираме електричеството в наша полза, така и днес учени от целия свят проучват механизмите на стволовите клетки, за да се опитат да обяснят магическите свойства, които могат да променят човечеството завинаги .
Нов подход позволява на изследователите да създадат Стволови Клетки с Разширен Потенциал (EPSCs) от прасе, както и от човешки клетки.
Тези стволови клетки имат характеристиките на първите клетки в развиващия се ембрион и могат да се развият във всеки тип клетка.
Изследването от Медицинския факултет на LKS в Хонг Конг (HKUMed), института Wellcome Sanger и института Фридрих-Лоефлер в Германия предлага невероятен потенциал за изучаване на човешкото развитие и регенеративната медицина.
Проучването, публикувано в Nature Cell Biology, разкрива как учените за първи път успяват да извлекат от ранните стволови клетки при прасета.

majorstemcel
Домашните свине имат голям потенциал за биомедицински изследвания поради техните генетични и анатомични прилики с хора, включително сравними размери на органи.
Възможността за генетично модифициране на стволови клетки от свине също ще бъде от полза за здравето на животните и производството на храни.
Стволовите клетки имат способността да се развиват в други видове клетки, а съществуващите стволови клетъчни линии вече са изключително полезни за изследване на развитието, болестите и леченията.
Въпреки това, наличните понастоящем видове стволови клетъчни линии имат ограничения и досега също не е било възможно да се създадат ембрионални стволови клетки от прасета и много други селскостопански животни.

Професор Пентао Лиу, ръководител на проучването на Школата на биомедицинските науки и консорциума за стволови клетки и регенеративна медицина, HKUMed,
каза: "Учените са се опитвали да извлекат свински ембрионални стволови клетки в продължение на десетилетия без успех.
С нашата технология за разширени потенциални стволови клетки, ние успешно извличаме и характеризираме стволовите клетки от ембрионите от преимплантацията на свинете. Създадохме също подобни човешки стволови клетки. Нашето изследване представлява значителен напредък в проучването на стволовите клетки."

Тъй като човешките EPSCs могат да произвеждат голям брой клетки на плацентата - наречени трофобласти - те предлагат нови възможности за изследване на усложнения от бременността като прееклампсия и спонтанни аборти.

EPSCs идват от култивиращи клетки от най-ранния етап на развитие, когато оплодената яйцеклетка е разделена само на 4 или 8 клетки и клетките запазват известна тотипотентност - способността да произвеждат всички видове клетки.
Д-р Гао, първи автор на доклада от HKUMed казва, че тези EPSC стволови клетки притежават потенциал за развитие, който обикновено не се наблюдава при конвенционалните ембрионални или индуцирани плурипотентни стволови клетки.
Имат потенциала да произвеждат всички ембрионални и екстра-ембрионални клетъчни линии, включително тези в плацентата и жълтъчната торбичка, връщайки обратно часовника на развитието до най-ранния клетъчен тип.

Първите EPSCs са създадени през 2017 г., когато групата се насочила към ключови молекулярни пътища по време на много ранно развитие при мишки.
В тези най-ранни ембрионални етапи на развитие, бозайниците са много сходни и клетките са като чист лист хартия. Това изследване показва,
че е възможно да се използва един и същ подход за създаване на човешки EPSCs и също така да се установят EPSCs от прасета - бозайници, които преди това са били неуловими за изследователите на стволови клетки.
Д-р Моника Новак, автор на доклада от института Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) в Германия, заяви:
„Нашите свински EPSCs, изолирани от прасета, са първите добре охарактеризирани клетъчни линии в света. Развивайки се във всякакъв тип клетки, което има важни последици за биологията на развитието, регенеративната медицина, трансплантацията на органи, моделирането на болестите и скрининга за наркотици.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up