Сряда, Юли 08, 2020

Учените не могат да направят живo копие на мозъка ви извън тялото. Това все още принадлежи на научната фантастика. Но в едно ново проучване, пресъздадоха критичен мозъчен компонент - кръвно-мозъчната бариера, която функционирала нормално в индивида, който осигурил клетките за проучването. Постижението, подробно описано в проучване, публикувано днес в рецензираното списание Cell Stem Cell, предоставя нов начин за откриване на мозъчни нарушения и потенциално предсказва кои лекарства ще работят най-добре за отделния пациент.

fakebrainblookbarrierКръвно-мозъчната бариера блокира токсините и други чужди вещества в кръвния поток, за да предпази мозъчната тъкан. Но по същия начин може да попречи на лекарствата да достигнат до мозъка.

Неврологични заболявания като амиотрофична латерална склероза (болест на Лу Гериг), болестта на Паркинсон и болестта на Хънтингтън, които колективно засягат милиони хора, са свързани с дефектни кръвно-мозъчни бариери, не допускат биомолекулите, необходими за здравата мозъчна дейност.

За проучването екип, ръководен от изследователи от Cedars-Sinai, генерирал стволови клетки, известни като индуцирани плурипотентни стволови клетки, които могат да произвеждат всякакъв тип клетки, използвайки индивидуални кръвни проби на зрял човек. Те са използвали тези специални клетки, за да направят неврони, обвивки на кръвоносните съдове и поддържащи клетки, които заедно образуват кръвно-мозъчната бариера. След това екипът поставя различните видове клетки в Органни-Чипове, които пресъздават микросредата на тялото с естествената физиология и механичните сили, които клетките преживяват в човешкото тяло.

Живите клетки скоро формират функционираща единица на кръвно-мозъчната бариера, която работи по учебник в тялото, като включително блокира навлизането на някои лекарства. Значително е, че когато тази кръвно-мозъчна бариера е била извлечена от клетки на пациенти с болест на Хънтингтън или синдром на Алан Дъдли, рядко вродено неврологично заболяване, не функционира по същия начин.

Учените са създали кръвно-мозъчни бариери извън тялото в миналото, но това проучване засили научното си значение, чрез използване на индуцирани плурипотентни стволови клетки за генериране на функционираща кръвно-мозъчна бариера в органен-чип, която изобразява характерените дефекти на индивидуалната болест на пациента. ,

Констатациите на проучването откриват обещаващ път за прецизна медицина, казва Клайв Свенсен, директор на Института по регенеративна медицина на Cedars-Sinai „Възможността за използване на специфичен за пациента многоклетъчен модел на кръвно-мозъчната бариера върху чип представлява нов стандарт за разработване на предсказуема, персонализирана медицина“

Изследванията комбинираха иновативната наука за стволови клетки от изследователите в Cedars-Sinai в Лос Анджелис , в сътрудничество с усъвършенстваната технология за Органни Чипове на Emulate(EHES), Inc. в Бостън. EHES пресъздава микросредата, от която клетките се нуждаят, за да демонстрират безпрецедентно ниво на биологична функция и да се държат като в човешкото тяло. Системата се състои от апаратура, софтуерни приложения и органични чипове с размер AA батерии, с малки флуидични канали, облицовани с десетки хиляди живи човешки клетки.

Изследването е един от няколкото съвместни проекти, включващи Cedars-Sinai и Emulate, Inc., които през февруари 2018 г. обявиха съвместна програма Patient-on-a-a-Chip, за да предскажат кои заболявания ще бъдат най-ефективни въз основа на генетиката на пациента и вариант на заболяването.

 Източник: MedicalXpress


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up