Петък, Юли 03, 2020

 В едно неотдавнашно проучване, публикувано в списанието Developmental Cell, изследователите от Нюйоркския университет в Абу Даби съобщават за нов начин, по който черният дроб е подготвен да се регенерира. Те открили, че чрез отстраняване на части от епигенома, които играят основна роля в потискането на "скачащите гени" (т.е. транспонируеми елементи), други епигенетични белези са преразпределени.

 2 nyuabudhabir


Тази новооткрита форма на епигенетична компенсация предпазва генома от активиране на транспонируемите елементи, но отвежда тези компенсиращи епигенетични белези далеч от работата им в регулирането на генетичната експресия.
Учените откиват, че когато тези знаци (белези)  са отдалечени от нормална им роля, гените, които те обикновено репресират,
се активират рано и се поддържат по време на регенеративния отговор на хирургичното отстраняване на част от черния дроб.

Този вид операция се използва при резекция на чернодробни тумори и регенеративният отговор е от съществено значение за черния дроб и реакцията му към увреждане. Резултатите са значителен напредък в разбирането на процеса на регенерация на черния дроб, който е уникален сред органите на хора, мишки и други бозайници.

Изследователите от Нюйоркския университет в Абу Даби Sadler Lab, ръководен от доцент по биология Кирстен Садлер Едепли, отстраниха ключов епигенетичен регулатор UHRF1 в черния дроб на мишките.

Те откриват, че когато отстраняват част от черния дроб, останалите дялове реагирали с по-висока готовност, чрез активиране на про-регенеративни гени, активирани по-рано. Тази програма за регенерация остава активна по-дълго, което доведежда до засилено възстановяване на черния дроб.

3 nyuabudhabir 

Епигеномът се отнася до кода, който складира генома, така че някои части да бъдат активирани (т.е. гени), а други части остават в латентните области - тези спящи части в голяма степен съдържат останки от стари вируси или транспонируеми елементи, които са били известни от 1983 година, за което Барбара МакКлинток получава Нобелова награда.

Изненадващо, вместо да предизвиква масивно активиране на транспонируеми елементи или имунен отговор, за да се смекчи освобождаването на транспонируеми елементи, както е установено в предишни експерименти, учените откриват, че има допълнителен слой защита от друга репресивна епигенетичен белег (H3K27me3). Тази марка(белег) се преразпределя от генни промотори за потискане на транспонируемите елементи, когато липсва ДНК метилиране, като по този начин се компенсира загубата на ДНК метилиране. Когато тази марка се преразпределя, тя престава да играе ролята си на репресор на гени, които насърчават регенерацията на черния дроб.
По този начин черният дроб лишен от  UHRF1 може да се регенерира по-бързо.

"Когато H3K27me3 компенсира загубата на ДНК метилиране, се стига до благоприятна епигенетична среда за регенерация на черния дроб," каза Садлер Едепли. "Ще бъде вълнуващо да се проучи дали лекарствата, които могат да променят епигенома, имат потенциала да предизвикат епигенетична компенсация и да засилят способността на черния дроб да се регенерира в случаи на чернодробно заболяване или неуспех."

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up