Петък, Юли 03, 2020

 В мащабно съвместно усилие, изследователите от Медицинския факултет на Луис Кац в Университета Темпъл и Медицинския център в Университета на Небраска (ЮНМК) за първи път елиминирали репликационно-компетентната ХИВ-1 ДНК - вирусът, причиняващ СПИН - от геномите на живи животни. Проучването, публикувано на 2 юли в научния журнал Nature Communications, бележи критична стъпка към разработването на възможността за излекуване на ХИВ инфекция при човека.

41467 2019 10366 Fig1 HTML"Нашето проучване показва, че терапията за подтискане на репликацията на HIV и терапията за модифициране на гени, когато се дава последователно, може да елиминира ХИВ от клетки и органи на заразени животни",

каза д-р Камел Халили, професор и председател на катедрата Лаура Х. Карнел. на Neuroscience, директор на Центъра за невровирология и директор на Центъра за всеобхватна NeuroAIDS в Медицинския факултет на Луис Кац в Temple University (LKSOM).

Д-р Халили и Хауърд Генделман, д-р, Маргарет Р. Ларсън, професор по инфекциозни болести и вътрешни болести, председател на катедрата по фармакология и експериментална неврология и директор на Центъра за невродегенеративни заболявания при ЮНМК, са старшите изследователи на новото проучване.

"Това постижение не би могло да бъде възможно без изключителните усилия на екипа, включващи вирусолози, имунолози, молекулярни биолози, фармаколози и фармацевтични експерти", каза д-р Генделман. "Само чрез обединяване на нашите ресурси успяхме да направим това новаторско откритие."

Текущото лечение на ХИВ се фокусира върху използването на антиретровирусна терапия (АРТ). ART потиска репликацията на HIV, но не елиминира вируса от организма. Ето защо, АРТ не  може да излекува напълно ХИВ и изисква употреба през целия живот на пациента.

Ако лекарството е спряно, ХИВ се завръща, подновява на репликацията и стимулира развитието на СПИН.

Възраждането на ХИВ се дължи на способността на вируса да интегрира своята ДНК последователност в геномите на клетките на имунната система, където тя лежи пасивно и извън обхвата на антиретровирусните лекарства.

В предишната си работа екипът на д-р Халили използва технологията CRISPR-Cas9, за да разработи нова система за модифициране на гени и генна терапия, насочена към отстраняване на ХИВ ДНК от геноми, съдържащи вируса. При плъхове и мишки, те показват, че системата за редактиране на гени може да отделя ефективно големи фрагменти от ДНК на HIV от инфектирани клетки, значително повлиявайки експресията на вирусния ген. Подобно на АРТ обаче, модификацията на гените не може напълно да елиминира ХИВ самостоятелно.

За новото проучване д-р Халили и колегите съчетават своята система за модифициране на гени с наскоро разработена терапевтична стратегия, известна като "дългодействащо бавно-ефективно освобождаване" (LASER) ART.
LASER ART е разработен съвместно от д-р Gendelman и Benson Edagwa, доктор, доцент по фармакология в UNMC.hiv particle

LASER ART е насочен към вируснте убежища и поддържа репликация на HIV в ниски нива за продължителен период от време, намалявайки честотата на прилагане на АРТ. Дълготрайните медикаменти станаха възможни чрез фармакологични промени в химическата структура на антиретровирусните лекарства. Модифицираното лекарство е опаковано в нанокристали, които лесно се разпределят в тъкани, където ХИВ е вероятно да лежи пасивно. От там нанокристалите, съхранявани в клетките в продължение на седмици, бавно освобождават лекарството.

"Искахме да видим дали LASER ART може да потисне репликацията на HIV достатъчно дълго, за да може CRISPR-Cas9 напълно да освободи клетките от вирусна ДНК."
Screenshot at 2019 07 03 15 05 42

За да изпробват идеята си, изследователите са използвали мишки, проектирани да произвеждат човешки Т клетки, податливи на HIV инфекция, позволявайки дългосрочна вирусна инфекция и латентност, предизвикана от АРТ. След като се установи инфекция, мишките се третират с LASER ART и впоследствие с CRISPR-Cas9. В края на периода на лечение мишките бяха изследвани за вирусен товар.
Анализите показват пълно елиминиране на HIV ДНК в около една трета от инфектираните с HIV мишки.hiveliminate

"Голямото послание на този доклад е, че се изисква както CRISPR-Cas9, така и потискането на вируса чрез метод като LASER ART, прилагани заедно, за да се излекува напълно HIV инфекция," каза д-р Халили. "Сега имаме ясен път и можем да продължим напред към опити на нечовекоподобни примати и евентуално клинични проучвания при хора в рамките на годината."

Източник: MedicalXpress  ; Nature.com

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up