Сряда, Юли 08, 2020

Ново проучване, публикувано в Cell Reports, установи, че транскрипционният фактор, наречен Slug, служи за "централно командване" при определяне на здравето на стволовите клетки на гърдата, регулирайки както дейността на стволовите клетки, така и възстановяването на увреденото  ДНК. Изследователският екип открива също, че Slug вероятно функционира като предпазна мярка срещу свързаното с възрастта намаляване на функцията на стволови клетки на гърдата.

Тslugранскрипционните фактори са протеини, които се свързват с ДНК секвенции и играят роля при рака. В предходно проучване изследователският екип съобщава, че Slug играе централна роля в някои видове рак на гърдата. Въз основа на тяхната предишна работа, изследователите са използвали клетки от гърдите на хора и мишки, за да изследват как Slug може да помогне за поддържането на здравословния клетъчен живот.

"Тези констатации ни помагат да разберем как Slug функционира в нормалната тъкан на гърдата и как  функционира при рак на гърдата," каза изследователят на рак на гърдата Шарлот Купервасер от Медицинския факултет на университета Туфтс.

Slug е свръхекспресиран в подтип на рак на гърдата, наречен базално-подобен рак на гърдата.
Ако Slug е критичен за възстановителните механизми на ДНК прибазално-подобен рак на гърдата, Slug може да се превърне в привлекателна терапевтична цел.

Основната функция на стволовите клетки в телата ни е да попълнят тъканите,а  за да направят това, стволовите клетки трябва да останат здрави. Един от най-важните начини, по който стволовите клетки правят това, е чрез ефективно възстановяване на повредената ДНК, тъй като непоправените увреждания могат да доведат до мутации в ДНК, които нарушават нормалното поведение на стволовите клетки. При откриване на увреждане на ДНК, стволовите клетки активират контролни пунктове, за да предотвратят репликацията на увредените клетки и те възвръщат само регенеративната си дейност, след като повредената ДНК е ремонтирана правилно.

slugastemcel"Предишната ни работа установи, че Slug е от решаващо значение за активността на стволовите клетки в тъканта на гърдата, но подозирахме, че има още нещо", каза Купервасер. "Като питаме какви други функции може да изпълнява Slug в тъканта на гърдата, особено по отношение на поддържането на на здравословния клетъчен живот, открихме нещо много интересно - Slug регулира функцията на стволовите клетки на гърдата частично чрез поправки в увреденото ДНК."

По-конкретно, изследователите открили, че недостигът на Slug в човешките гръдни клетки предотвратява набавянето на ключови протеини, които са необходими за възстановяване на ДНК.
Тази функция на Slug изглежда е независима от ролята си в регулирането на генната транскрипция.

Докато Купервасер и колегите й все още не са определили дали клетките от рак на гърдата използват функцията за възстановяване на ДНК на Slug, сегашното им проучване е направило връзка между многостранните роли на Slug в тъканта на гърдата и друг биологичен процес: стареене.

С възрастта напредването на възрастта на стволовите клетки намалява способността им да репликират и възстановяват увреждането на ДНК. Екипът установи, че тъканите на гърдата от възрастни мишки имат по-високи нива на увреждане на ДНК и по-ниска активност на стволови клетки. Важно е да се отбележи, че тези характеристики се откриват и при млечната тъкан на млади мишки с дефицит на Slug. Наблюдението на тези характеристики както в стари тъкани, така и в млада млечна тъкан с недостиг на Slug  при гризачи подсказва, че функцията на Slug намалява със стареенето. Точният механизъм за нарушаване на тази функция все още се проучва от екипа.

"Нашите данни сочат, че Slug действа като предпазна мярка срещу стареенето на тъканите на гърдата, тъй като насърчава както дейността на стволовите клетки, така и ефективното възстановяване на уврежданията на ДНК, които се нарушават в стареещата тъкан на гърдата", каза първият автор Кайла Грос.

"Но тези "извори на младостта" на Slug са със сигурност нож с две остриета. Раковите клетки на гърдата бих могли да се поддржат активни чрез неутрализиране  дейността на стволовите клетки и възстановяването на ДНК на Slug.Това, което ще бъде най-важно, е да разберем как се регулира Slug. Как старите клетки изключват функциите си? Как ги активизират клетките от рак на гърдата? ”Продължи Грос.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up