Вторник, Юли 14, 2020

Пациентите с диабет тип 2 подобряват способността си да регулират нивата на кръвната захар, ако ядат храна с намалено съдържание на въглехидрати и повишен дял на протеини и мазнини. Това показва едно неотдавнашно проучване, проведено в болница Bispebjerg, в сътрудничество с други партньори от университета в Орхус и отдела за хранене, упражнения и спорт в университета в Копенхаген. Констатациите противоречат на конвенционалните хранителни препоръки за диабетици тип 2.

Хранителната терапия е важна за оптимално лечение на диабет тип 2, но препоръките са неясни. Според датското здравно управление до 85 процента от ново диагностицираните пациенти с диабет тип 2 са с наднормено тегло и обикновено се съветват да спазват диета, фокусирана върху загуба на тегло, съдържаща по-малко калории, отколкото изгарят, ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати с нисък гликемичен индекс (мярка за това колко бързо дадена храна влияе върху нивата на кръвната захар).

Централен аспект при лечението на диабет тип 2 е способността на пациента да регулира нивата на кръвната си захар, а новите изследвания вече сочат, че диета с намалено съдържание на въглехидрати и повишен дял на протеини и мазнини подобрява способността на пациента да регулира неговата или нивата на кръвната й захар в сравнение с конвенционалните диетични препоръки. Освен това намалява съдържанието на мазнини в черния дроб, а също така има благоприятен ефект върху мастния метаболизъм при диабетици тип 2.

„Целта на нашето проучване беше да изследваме ефектите на диетата без„ намеса “от загуба на тегло. Поради тази причина пациентите бяха помолени да поддържат теглото си. Нашето проучване потвърждава предположението, че диета с намалено съдържание на въглехидрати може да подобряват способността на пациентите да регулират нивата на кръвната си захар - без пациентите да губят тегло ", казва д-р Туре Краруп  от отделението по ендокринология в болница Bispebjerg. "Нашите открития са важни, тъй като премахнахме загубата на тегло от уравнението. Предишни проучвания са дали противоречиви заключения и загубата на тегло има сложни интерпретации в редица тези проучвания."

Въз основа на нарастващия брой доказателства, клиницистите могат да преосмислят диетичните препоръки за пациенти с диабет тип 2  казва Краруп : „Изследването показва, че намалявайки дела на въглехидратите в храната и увеличавайки дела на протеини и мазнини, можете едновременно да лекувате висока кръвна захар и да намалите съдържанието на чернодробни мазнини. Необходими са допълнителни интензивни изследвания, за да се оптимизира диетичните ни препоръки за пациенти с диабет тип 2. " Краруп казва, че резултатите трябва да бъдат потвърдени в мащабни, дългосрочни контролирани проучвания.

Резюме: Какво показа проучването?

Диета с намалено съдържание на въглехидрати, високо съдържание на протеини и умерено повишено съдържание на мазнини подобрява гликемичния контрол (способността да регулира кръвната захар) чрез намаляване на кръвната захар след хранене и „дългосрочна кръвна захар“ (измервана с HbA1c, което е кръв тест, използван за измерване на средното ниво на кръвната захар за приблизително последните два месеца).
Диета с намалено съдържание на въглехидрати, високо съдържание на протеини и умерено повишено съдържание на мазнини намалява съдържанието на мазнини в черния дроб.
Диета с намалено съдържание на въглехидрати може да бъде полезна за пациенти с диабет тип 2, дори ако не води до загуба на тегло.
Изследването представлява част от CutDM, който изследва дали диета с намалено съдържание на въглехидрати и повишено съдържание на протеини и мазнини подобрява регулирането на кръвната захар на пациентите от тип 2.

28 пациенти с диабет тип 2 са участвали в проучването за общ период от 12 седмици. В продължение на шест седмици на пациентите е била назначена конвенционална диабетна диета с високо съдържание на въглехидрати, а през останалите шест седмици им е била назначена диета с намалено съдържание на въглехидрати, високо съдържание на протеини и умерено повишено съдържание на мазнини. На пациентите бяха дадени видовете диети в произволен ред.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up