Вторник, Юли 14, 2020

Това е звездата на хиляди реклами : вибрационни платформи, които обещават всички трудно спечелени ползи от упражненията, докато просто стоите там и се тресете.

Докато предишните изследвания разглеждаха как вибрацията на цялото тяло (WBV) функционира като „миметик за упражнения“, все още има много неща, които не разбираме  - например как вибрацията сама по себе си може да доведе до такива значителни промени в тялото.Неотдавнашно проучване върху мишки илюстрира нов начин, по който WBV би могъл да донесе ползи за здравето в метаболизма: чрез промяна на състава на микробиома, огромната популация от микробиални организми, които пребивават в и върху тялото ви.

„Докато биохимичните и физиологичните подобрения от WBV като миметик за упражнения са безспорни, как WBV постига такива ефекти вероятно е многостранно и до голяма степен неизвестно“, изследователски екип, ръководен от педиатричния пластичен хирург Джак от университета в Августа, обяснява в новия документ.

За да изследват ефектите на WBV върху метаболизма, Ю и неговият екип изследват миши модел на диабет тип 2: мишки, проектирани с мутация на дефицит на лептин,  и с липсващ протеин, който предпазва от затлъстяване, инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Тези животни - заедно със здрави контроли - бяха подложени на WBV в продължение на 20 минути на ден за период от четири седмици. След експериментите изследователите анализирали проби от коремните мастни тъкани на мишките, а също и проби от изпражнения.

Това, което откриват, е, че WBV изглежда променя разпределението и състава на имунните клетки на макрофагите в мишките.Въз основа на техния фенотип и функция има два различни вида от тези макрофаги, казват изследователите: М1 клетки, които са провъзпалителни, и тип М2, които противодействат на възпалението.

"Нашите данни показаха, че WBV не само може да наклони поляризацията на макрофагите към M2, противовъзпалителните макрофаги, но също така промени микробиома в храносмилателния тракт", обясняват авторите.

В проучването изследователите установяват, че изходното съотношение на М1 към М2 макрофаги при мишки с диабет тип 2 е 2: 1 .
WBV може да възстанови нивата на M2 при мишки с диабет тип 2 до близо изходните нива на здравите контролни животни.

Но WBV не само повлия на макрофагите при мишки с диабет тип 2. Той също така променя бактериите във фекалния микробиом на животните, с "масивно увеличение" на противовъзпалителния род на бактерията, наречена Alistipes.

Тези микроби в червата, които правят късоверижни мастни киселини, които могат да помогнат на тялото да използва глюкозата по-ефективно, отбелязват 17-кратно увеличение на мишките след WBV.

Резултатите могат да предложат обещаваща нова преднина в изследванията, насочени към борбата с възпалението при пациенти с диабет тип 2, въпреки че изследователите подчертават, че все още не знаем много за механизмите, участващи тук."Последователността на ефектите на WBV все още не е ясна: Поляризацията на М2 предшества ли промените в чревната микробиома или обратно?" пита екипът.

"В тази сложна мрежа от регулаторни и контрарегулаторни възли има още много неща, които трябва да бъдат разработени на множество нива, от промени в генната експресия до ремоделиране на клетъчно, тъканно и органно ниво."

Въпреки тези несигурности, изследователите се стремят да създадат клинично изпитване, за да видят как WBV може да повлияе на умерено затлъстели и преддиабетни пациенти.

Откритията са докладвани в International Journal of Molecular Sciences.

Източник: ScienceDaily

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up