Понеделник, Септември 28, 2020

Видяхме много различни приложения на технологията за модифициране на гени CRISPR - прецизното рязане и поставяне на определени гени в ДНК. Сега изследователите са разработили подобрение на процеса, който може да позволи едновременно да бъдат редактирани десетки или дори стотици гени.

Според екипа това би могло да отвори всички видове нови възможности, което да даде възможност на учените да препрограмират клетки в по-голям мащаб и по по-сложни начини: например при изучаване на сложни генетични разстройства или при опит да заменят увредените клетки със здрави.

crispr links 1024В по-голямата си част технологията на CRISPR модифицира само един ген наведнъж, въпреки че в някои случаи седем гена са редактирани заедно. Според това последно проучване, новият метод може да удари 25 цели в гените едновременно.

„Нашият метод ни позволява за първи път систематично да модифицираме цели генетични мрежи с една стъпка“, казва биохимикът Рандал Плат от Швейцария ETH в Цюрих. „Благодарение на този нов инструмент ние и други учени можем да постигнем това, за което в миналото можехме само да мечтаем.“

Ключът към новата система за множествено насочване е стабилизирана структура на РНК в плазмид или кръгова молекула на ДНК, способна да държи и обработва допълнителни РНК молекули. Тези РНК молекули действат като адресни етикети за насочване на генни локации, така че колкото повече плазмидът може да носи, толкова повече части от клетките могат да бъдат таргет.

Освен молекулите на РНК адреса, плазмидът носи ензим Cas, който върши действителното свързване и рязане. Cas9 е ензимът, който се използва най-често, но тук учените преминаха към Cas12a, ензим, за който по-рано е доказано, че подобрява прецизността на редактиране на CRISPR.

В своите експерименти учените успяха успешно да вмъкнат новия си плазмид в човешки клетки в лабораторията.

Тези промени в стандартния CRISPR процес  означават, че учените ще могат да правят по-широко редактиране на гени. Гените и протеините вътре в клетките си взаимодействат по невероятно сложни начини и понякога само правенето на един разрез или промяна в даден момент може да бъде ограничаващо.

Например, новата техника може да означава, че активността на определени гени може да се увеличи едновременно с намаляването на активността на други гени - и всички тези операции могат да бъдат планирани и с по-голяма точност.

Тук обаче има уловка. Не знаем точно как могат да се разиграват множеството промени в организма, който се редактира. Както видяхме в миналото, може да има неочаквани вторични промени и колкото повече гени се променят, толкова по-голям е рискът.

"Директни повторения на секвенции и спейсери, съдържащи комплементарни последователности [..], могат да генерират сложни вторични РНК структури, влияещи на съзряването на CRISPR РНК в клетките", пише екипът в своят доклад.

"Следователно допълнителните региони в пре-CRISPR РНК трябва да се разглеждат като средства за подобряване на съзряването на CRISPR РНК. Бъдещата работа за преодоляване на тези ограничения ще отвори множество приложения за силно мултиплексирана геномна инженерия."

Вече видяхме, че CRISPR се използва за изрязване на гени, отговорни за болести, и за убиване на съпербъгове. Учените казват, че предстои още много и сега разполагат с още по-универсален и всеобхватен инструментариум.

"Нашият метод предоставя мощна платформа за изследване и оркестриране на сложните генетични програми, които са в основата на сложното поведение на клетките", пише екипът.

Изследването е публикувано в Nature Methods.

Източник: Science Daily

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up