Петък, Юли 03, 2020

Екип от изследователи, свързани с няколко институции в САЩ и една в Канада, откриха доказателства, които предполагат, че рекомбинантният човешки растежен хормон (rhGH) може да обърне епигенетичното стареене при хората. В своя доклад, публикуван в научния журнал Aging Cell, групата описва усилията им да научат повече за влиянието на rhGH върху тимуса и какво са успяли да открият. Изследователите съобщават, че интересът им към въздействието на rhGH върху тимуса започва, когато попадат на доклад, описващ изследвания през 1986 г., които показват, че инжектирането на плъхове с rhGH засилва имунната им система. Един от членовете на екипа, Грегъри Фани, всъщност тества идеята върху себе си през 90-те години

clocksssи откриват, че интервенцията подмладява тимуса му, което подсилва имунната му система.

Тимусът е жлеза в гърдите, която преобразува белите кръвни клетки в Т клетки и следователно играе важна роля в имунния отговор. За съжаление, с напредване на възрастта, в тимуса се развиват мастни натрупвания и се съкращава човешкия хормон на растежа - резултатът от което е отслабен имунен отговор на организма. Изследователите искаха да получат по-добра представа какво се случва с тимуса и имунната система, ако хората получават rhGH. Учените набират девет доброволци за целите на проучването  - всичките мъже.

На всеки от доброволците е даден хормон на растежа DHEA , както и две лекарства за предпазване от диабет, тъй като беше установено, че DHEA отключва болестта. Доброволците бяха наблюдавани в течение на година. В края на годината изследователите установили, че седем от деветте доброволци са загубили мазнини в тимусите си и се е образувала здрава тъкан на мястото. Изследователите също така провеждат тестове за епигенетичен маркер (метилиране). Те съобщават, че всичките 10 доброволци са имали обратно епигенетично стареене - те са се подмладили със средно две години и половина.

Изследователите отбелязват, че тяхното проучване е било много ограничено и поради това са необходими още изследвания, за да се определи дали човешкият растежен хормон всъщност може да обърне процеса на стареене.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up