Вторник, Февруари 25, 2020
Учени от САЩ създадоха първата интерактивна холограма на човешки мозък

Първата интерактивна система за холографско картографиране на аксоналните пътища в човешкия мозък създадоха изследователи от Университетското училище по медицина Case Western Reserve.
От около 20 години в болниците се използва Трактографията, която събира данни и информация чрез Ядрено-магнитен резонанс и го представя в дву- и триизмерни изображения, наречени трактограми. Чрез новата технология, наречена HoloLens Трактографията се превръща не само в истински триизмерна, но и интерактивна.

Чрез нея учени, лекари и изследователи, не само могат да видят мозъка като „анимиран атлас“, но и да проследят как аксоналните връзки в него предават сигнали и информацията.
„Това почти моментално се превръща в „основата за нова холографска неврохирургична навигационна система“ за дълбока мозъчна стимулация (DBS) и се нарича „HoloDBS“ заяви водещият изследовател Камерън Макинтайър, професор по биомедицинско инженерство Тилс-Вейдентал. в Университетското училище по медицина Case Western Reserve.
Проектът се фокусира именно върху визуализиране на точните пътища на аксона и субталамичното мозъчно ядро, което отговаря най-вече за двигателните функции и често е обект на дълбока мозъчна стимулация при лечение на различни заболявания. До сега тази област на мозъка, беше трудна за визуализиране дори и за най-добрите технологии.
"Повече от 100 клиницисти имаха шанс да направят бета тестове и вълнението около технологията е изключително", казва професор Макинтайър и добавя, че методът дава възможност драстичен напредък по отношение разбирането на сложните мозъчни операции.
Източник: medicalxpress

 

Страхувате ли се от инфекция с коронавирус?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up