Петък, Юли 03, 2020
Генетично модифицирани бебета могат да бъдат създадени до две години

 

Генетично модифицираните бебета могат да бъдат създадени етично в рамките на две години, според нов научен документ публикуван миналата седмица в списанието Bioethics. цитиран от CNN
Според "утилитарната гледна точка" генетичната модификация е "единственият възможен начин" за справяне с множество свързани с болести гени в ембрион, според Кевин Смит, биоетик от университета в Абъртай в Шотландия, .
Генетичната модификация би позволила на лекарите да защитят бъдещите хора срещу сърдечно-съдови заболявания, рак и деменция, както и други често срещани заболявания, заяви Смит.


"Ако няколко често срещани разстройства могат да бъдат избегнати или забавени чрез генетично модифициране на хората, средната продължителност на живота без болести може да бъде значително удължена", казва той в изявление за пресата.
Застъпници като Смит искат да променят генетичния състав на ембрионите, за да предотвратят предаването на заболявания, свързани с гените.
Практиката обаче е изключително противоречива поради опасения, че методът може да се използва за създаване на „дизайнерски бебета“, чиито гени са били редактирани за нетерапевтични цели.
През ноември 2018 г. китайският учен Хе Джианкуи предизвика възмущение, след като обяви, че е създал първите генетично модифицирани бебета в света като ги е направил устойчиви на ХИВ.
Макар, че Смит казва, че създаването им е етично оправдано и би предложило надежда на родителите, изложени на риск от предаване на сериозно генетично заболяване на тяхното потомство той препоръчва изследваният да се забавят тъй като обществото все още се противопоставя на генетично модифицираните хора. Все пак той вярва, че етичен опит за генериране на генетично модифицирани бебета може да бъде реализиран след по-малко от две години.
Работата му е критикувана от други експерти в тази област, които изтъкват, че рисковете от редактиране на гени все още се изучават.
"Не вярвам, че има адекватни експерименти, които ще" докажат ", че тази технология е безопасна", заяви Джойс Харпър от Института за женско здраве на University College London (UCL) пред Science Media Center (SMC) в Лондон. "Значи трябва да стъпваме внимателно."- казва тя
През октомври изследователи публикуваха подробности за нова технология за редактиране на гени, която потенциално би могла да коригира до 89% от генетичните дефекти, включително тези, които причиняват заболявания като сърповидноклетъчна анемия.

 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up