Петък, Юли 10, 2020
Липсват нови антибиотици за инфекции, причинени от резистентни бактерии

Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици подкопават усилията за борба с инфекциите, резистентни на съвременните лекарства, съобщава Световната здравна организация (СЗО).

Два нови доклада показват, че се разработват твърде малко нови антибиотици. Има 60 нови продукта в разработка (50 от тях са антибиотици и 10 биологични препарати), но много малко от тях са насочени към най-критичните резистентни на антибиотици бактерии.

 

Има по-иновативни молекули, които са в предклинична фаза на изпитване (тези в ранния етап на изследване), но ще отминат години, преди да достигнат до пациентите.

„Никога заплахата от антимикробна резистентност не е била по-непосредствена и нуждата от решения по-неотложна“, казва генералния директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. „В момента се предприемат множество инициативи за намаляване на резистентността, но също така имаме нужда държавите и фармацевтичната индустрия да се активизират и да допринесат с устойчиво финансиране за развитието на иновативни нови лекарства.“

Докладите също показват, че изследванията и разработките на нови антибиотици се провеждат предимно от малки или средни предприятия, докато големи фармацевтични компании, все по-рядко се занимават с тях.

През 2017 г., СЗО публикува списъка с приоритетни патогени, 12 класа бактерии плюс туберкулоза, които представляват все по-голям риск за човешкото здраве, тъй като са устойчиви на повечето съществуващи лечения. Списъкът е разработен от група независими експерти, ръководени от СЗО, за да насърчи общността на медицинските изследователи да разработи иновативни методи за лечение на болестите, предизвикани от тези резистентни на антибиотици бактерии.

От 50-те антибиотика в в процес на разработка, 32 са насочени към патогени определени като приоритет от СЗО, но повечето имат само ограничени преимущества в сравнение със съществуващите антибиотици. Две от тях са активни срещу устойчиви на много лекарства грамотрицателни бактерии, които се разпространяват бързо и изискват спешни решения.

Грам-отрицателните бактерии, като Klebsiella pneumoniae и Escherichia coli, могат да причинят тежки и често смъртоносни инфекции, които представляват особена заплаха за хора със слаба или все още не напълно развита имунна система, включително новородени, застаряващо население, хора, подложени на операция и лечение на рак.

Докладът подчертава тревожна пропаст в активността срещу високоустойчивата NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase 1), като само три антибиотика са в процес на разработване. NDM-1 прави бактериите устойчиви на широк спектър от антибиотици, включително тези от семейството на карбапенем, които днес са последната линия на защита срещу резистентни на антибиотици бактериални инфекции.

 „Важно е да се съсредоточат публичните и частните инвестиции върху разработването на лечения, които са ефективни срещу силно резистентните бактерии, тъй като ни липсват възможности“, казва Ханан Балхи, помощник генерален директор на СЗО за антимикробна резистентност. „И ние трябва да гарантираме, че след като имаме нови лечения, те ще бъдат достъпни за всички, които се нуждаят от тях.“

Новите разработвани антибактериални средства за лечение на туберкулоза и Clostridium difficile (която причинява диария) са по-обещаващи, като повече от половината от лекуваните случаи отговарят на всички критерии за иновации, определени от СЗО.

Лекарствата в предклиничен стадий на изпитване показват повече иновации и разнообразие.
Тези продукти обаче са в много ранен стадий на развитие и тепърва трябва да бъде доказвана тяхната ефективност и безопасност. Оптимистичният сценарий е първите два до пет продукта да излязат на пазара след около 10 години.

Новите лекарства сами по себе си няма да бъдат достатъчни за борба със заплахата от антимикробна резистентност. СЗО работи със страни и партньори за подобряване на превенцията и контрола на инфекциите и за насърчаване на подходящото използване на съществуващите и бъдещите антибиотици.

Източник Световна здравна органзиация

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up