Събота, Декември 05, 2020
Симптомите на рак могат да се появят десетилетия преди диагнозата

Ранните признаци на рак могат да се появят години или дори десетилетия преди поставянето на диагнозата, според най-всеобхватното изследване досега на генетичните мутации, които карат здравите клетки да се превърнат в злокачествени. – пише вестник Гардиан
Резултатите, базирани на проби от повече от 2500 тумора и 38 вида рак,

разкриват възможност за по-дълъг от очакваното период, при който пациентите биха могли да бъдат тествани и лекувани в най-ранните стадии на заболяването.
Изследването е извършено като част от проекта " Pan cancer - анализ на цели геноми", най-цялостното проучване на раковата генетика до момента.
„Изключително е, че някои от генетичните промени изглежда са настъпили много години преди поставянето на диагнозата, много преди да се появят други признаци, че може да се развие рак и може би дори в видимо нормална тъкан“, казва Клеманси Джоли, съавтор на изследването базирана в Института Франсис Крик в Лондон.
„Откритието на тези факти означава, че сега трябва да е възможно да се разработят нови диагностични тестове, които да покажат признаци на рак много по-рано“, казва Питър Ван Ло, част от съавторите, също от Института за Крик. „Има прозорец за нови възможности.“
Откритието, че семената на рака често се засяват много години преди появата на първите симптоми, няма да промени скрининга на рака в непосредствена перспектива. Но това посочва възможността тези, които са изложени на риск, да бъдат забелязани много по-рано.
Проучването разкрива, че около половината от най-ранните мутации са възникнали само в девет гена, което означава, че има сравнително малък обхват от общите гени, които служат като задействащи клетките в процеса от здравословното развитие към рака. В бъдеще би било възможно да се откриват такива мутации с помощта на така наречените течни биопсии - генетични тестове, които откриват мутации в свободно плаваща ДНК, пренасяна в кръвта, което може да показва наличието на тумори някъде в тялото.
„Човек би могъл да опита да идентифицира тези [ранни мутации] и да направи някакво много чувствително изследване на пациенти, които са били положително диагностицирани“, казва Ван Ло. „Или още повече в бъдещето, човек би могъл да измисли методи, които наистина са насочени към тези клетки и да ги осветяват в образен подход или просто да ги убият с един замах. Но това е малко научна фантастика в момента. "
Анализът е публикуван в Nature като част от по-широка колекция от 22 доклади от проекта " Pan cancer".

Източник : The Gardian

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up