Четвъртък, Октомври 22, 2020
"Коренът на злото"  - може ли да бъде предотвратена левкемията

Острата миелоидна левкемия (AML) е рак на кръвта, засягащ както възрастни, така и деца. За появата и е необходима повече от една генетична мутация. С напредване на възрастта много от нас се сдобиват с първата мутация, която позволява на някои кръвни клетки да се размножават по-бързо от други, образувайки своя собствена отделна популация. Този първи етап, известен като "клонална хематопоеза с неопределен потенциал" или CHIP, не е непременно вреден.
Но ако дойде вторият ‚,удар“, следваща мутация,

която прави тези клетки злокачествени, това по същество е гаранция, че ще получите левкемия в не много далечното бъдеще", казва Скот Армстронг, д.м.н., президент на Дана-Фарбър / Бостън Детски център за рак и кръвни заболявания.- Резултатът е бързо натрупване на незрели, дисфункционални кръвни клетки.
В новите изследвания Армстронг и неговите колеги предполагат, че намесата преди този втори удар,( използването на съединение, което е в предклинични проучвания и се оказва, че засега е безопасно), би могло да предотврати миелоидна левкемия, преди да започне. Проучването е публикувано миналата седмица в Science .
Ранна интервенция за остра миелоидна левкемия
Изследователите са работили с мишки, които са имали мутация в гена DNMT3A, който е свързан с CHIP. Когато са активирали втората мутация в гена NPM1, мишките развиват левкемия. Но ако тези мишки са лекувани по-рано със съединението, наречено VTP-50469, премагнитните кръвни клетки спират да се размножават и левкемия не се развива. Няма и очевидни токсични ефекти.
„Изкоренихме клетките, които в крайна сметка ще се превърнат в клетки на левкемия“, казва Армстронг. "Това е един от първите пъти, когато имаме молекула, която е ефективна и може да действа избирателно върху прелевкемични клетки, а не върху нормални клетки. Ние лекувахме мишките в продължение на много седмици и те са добре."
VTP50469. Кредит: Krivstov et al., Cancer Cell
Учене от детски левкемии
Съединението VTP-50469 излезе и в по-ранни изследвания на Armstrong и колегите му за редки, високорискови левкемии при бебета, известни като MLL-пренаредени левкемии. Съединението е насочено към комплекс от протеини, които се съединяват и включват гените, движещи левкемията. VTP-50469 атакува два протеина в този комплекс, Менин и MLL, и комплексът се разпада, така че гените за левкемия се изключват.
В проучването за детска левкемия, проведено при мишки и левкемични клетъчни линии, лечението с VTP-50469 е довело до рязко намаляване на броя на левкемичните клетки, а при някои животни - ремисия на рака. Нормалните кръвни клетки остават невредими.
"Освен това се оказва, че често левкемиите при възрастни използват същите тези механизми", казва Армстронг.
„Близък братовчед“ на VTP-50469 сега е в клинични проучвания при възрастни с рецидивирала миелоидна левкемия и Армстронг се надява подобно изпитване, при деца с AML да започне още тази година.
Модел за превантивна грижа?
Макар че скринингът на всички над определена възраст за клонална хематопоеза може да не е практически възможен, човек би могъл да си представи скрининг на хора, за които се смята, че са с повишен риск от миелоидна левкемия, като тези, които са били на химиотерапия преди и са постигнали ремисия, тъй като в някои случаи, макар че е постигната ремисия, прелевкемичните клетки ( или първата мутация) продължават да съществуват. Скринингът може да се използва и при хора, които имат проблеми с кръвоносната система и са рискови.
Същата концепция за превантивни грижи потенциално би могла да се приложи и за други видове рак, които включват множество етапи на поява, смята Армстронг.
"Трябва да се знае кои мутации са важни и редът на мутациите. Трябва лекарство, което е относително нетоксично, тъй като говорим за пациент, който по това време не е болен", казва той , "Ако имаме молекула, която е насочена към една от ранните мутации, това наистина е светият граал: да можем да се намесим рано в процеса на развитие на рака."

Източник: medicalexpress

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up