Вторник, Март 31, 2020
Първата в света трансплантация на длан от жив донор извършиха във Виетнам

Фам Ван Вуонг, на 31 години, е получил нова лява ръка, след като е загубил своята преди четири години при трудова злополука.
Ръката е дарена на Вуонг от жив човек, който е бил приет в болницата на 3 януари, след като ръката му била смазана от тухлен конвейер.

Той е бил лекуван в продължение на три седмици, но лекарите не са могли да спасят ръката му. Дланта, обаче е здрава и пациентът се съгласява да я дари.
Трансплантацията е извършена на 31.01.2020г. от д-р Хоанг, заместник-директор на болницата, и екипът на отделението по операция и микрохирургия на горните крайници.
Операцията продължи осем часа и определена като "стресираща", тъй като ръката на донора е била с гангрена и е получила вторична супер-инфекция, което представлява висок риск от инфекция за дарената длан.
"Трансплантацията на ръце е много по-трудна от другите органи, защото имат сложна структура, сухожилия, мускули и стави", казва д-р Хоанг.
Задачата е била допълнително затруднена от факта, че Вуонг е загубил ръката си през 2016 г. насам и мускулите около китката не са използвани дълго време. Но пък е имало и голяма доза късмет, че двамата пациенти са били съвместими.

Трансплантацията е обявена за успешна в понеделник от директорът на болницата с думите „ Това е първата трансплантация на ръка от жив донор в света“.

Източник:VNexpress 

 

Подкрепяте ли масовото провеждане на бързи тестове?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up