Сряда, Септември 23, 2020
Митове и реалност за коронавируса

Новият коронавирус, известен сега като SARS-CoV-2, се е разпространил от Ухан, Китай, до всеки континент на Земята. Вече има над 200 000 доказани случая.

Както винаги, когато думата „пандемия“ започне да се появява в заглавия, хората изпитват страх, а със страхът идват дезинформация и слухове.

Тук ще разсеем някои от най-разпространените митове, които в момента се разпространяват в социалните медии и извън тях.

 

1. Разпръскването на хлор или алкохол върху кожата убива вирусите в тялото
Прилагането на алкохол или хлор върху тялото може да причини вреда, особено ако попадне в очите или устата. Въпреки че хората могат да използват тези химикали за дезинфекция на повърхности, те не трябва да ги използват върху кожата. Тези продукти не могат да убиват вируси в тялото.

2. Рискови са само по-възрастните, но не и младите хора
SARS-CoV-2, подобно на други коронавируси, може да зарази хора на всяка възраст. Въпреки това, по-възрастните или хората с предшестващи заболявания, като диабет или астма, са по-склонни да се разболеят тежко.

3. Децата не могат да хванат COVID-19
Всички възрастови групи могат да се заразят. Повечето случаи досега са били при възрастни, но децата не са имунизирани. Всъщност предварителните доказателства показват, че е също толкова вероятно децата да се заразят, но симптомите им са по-леки.

4. COVID-19 е точно като грипа
SARS-CoV-2 причинява заболяване, което наистина има грипоподобни симптоми, като болки, треска и кашлица. По същия начин, както COVID-19, така и грипът могат да бъдат леки, тежки или в редки случаи фатални. И двете могат да доведат до пневмония.
Общият профил на COVID-19 обаче е по-сериозен. Прогнозите варират, но смъртността му изглежда е между 1% и 3%. Въпреки че учените не знаят точния процент на смъртност, той вероятно е многократно по-висок от този на сезонния грип.

5. Всеки с COVID-19 умира
Това твърдение е невярно. Както беше казано по-горе, COVID-19 е фатален само за малък процент от хората. В неотдавнашен доклад Китайският център за контрол и превенция на заболяванията стигна до заключението, че 80,9% от случаите на COVID-19 са леки.

6. Котките и кучетата разпространяват коронавирус
Понастоящем има малко доказателства, че SARS-CoV-2 може да зарази котки и кучета. В Хонконг съобщават за куче от породата померан, заразено от собственика, който е имал COVID-19. Кучето не е проявило никакви симптоми.
Учените обсъждат значението на този случай за епидемията. Например, проф. Джонатан Бал, професор по молекулярна вирусология в Университета на Нотингам в Обединеното кралство, казва:
„Трябва да разграничим истинската инфекция от това просто да открием наличието на вируса. Все още мисля, че заразяването на животни няма връзка с епидемията при хората, тъй като по-голямата част от глобалната епидемия е движена от предаване от човек на човек."
Той продължава: „Трябва да разберем повече, но не е необходимо да изпадаме в паника - съмнявам се, че може да се разпространи в друго куче или човек поради ниските нива на вируса. Истинският двигател на епидемията са хората. "

7. Маските за лице предпазват от коронавирус
Медицинските работници използват професионални маски за лице, които плътно прилягат около лицето, за да ги предпазят от инфекция. Маските за лице за еднократна употреба обаче е малко вероятно да осигурят такава защита.
Тъй като тези маски не пасват добре на лицето, капчиците все още могат да влязат в устата и носа. Също така мъничките вирусни частици могат да проникнат директно през материала.
Ако обаче някой има респираторно заболяване, носенето на маска може да помогне за предпазване на другите от заразяване.
„Има много малко доказателства, че носенето на такива маски предпазва носещия от инфекция“, обяснява д-р Бен Килингли, консултант по спешна медицина и инфекциозни болести в University College London Hospital  Великобритания.
„Освен това носенето на маски може да даде невярно чувство за успокоение и може да доведе до игнориране на други начини за контрол на инфекции, например личната хигиена и миенето на ръцете.“
СЗО препоръчва хората, които се грижат за някой със съмнение за COVID-19, да носят маска. В тези случаи носенето на маска е ефективно само ако човек редовно мие ръцете си със сапун и вода. Също така, когато използвате маска, е важно след като я използвате, да я изхвърлите правилно.

8. Сушоарите за ръце убиват коронавирус
Сушоарите за ръце не убиват коронавируса. Най-добрият начин да защитите себе си и другите от вируса е да измиете ръцете си със сапун и вода или с разтвор на алкохолна основа.

9. SARS-CoV-2 е просто мутирала форма на обикновената настинка
Коронавирусите са голямо семейство от вируси, всички от които имат шиповидни протеини на повърхността си. Някои от тези вируси използват хората като основен гостоприемник и причиняват обикновената настинка. Други коронавируси, като SARS-CoV-2, инфектират основно животни. И дихателният синдром на Близкия изток (MERS), и тежкият остър респираторен синдром (SARS) започват при животни и преминават в хора.

10. Трябва да сте с някого в продължение на 10 минути, за да хванете вируса
Колкото по-дълго някой е със заразен човек, толкова по-вероятно е да хване вируса, но все пак е възможно да го хванете за по-малко от 10 минути.

11. Изплакването на носа с физиологичен разтвор предпазва от коронавирус
Няма доказателства, че физиологичното изплакване на носа предпазва от респираторни инфекции. Някои изследвания предполагат, че тази техника може да намали симптомите на остри инфекции на горните дихателни пътища, но учените не са открили доказателства, че може да намали риска от инфекция.

12. Можете да се предпазите от инфекция, като правите гаргара с белина
Няма случай, в който гаргарата с белина да е от полза за вашето здраве. Белината има разяждащо действие и може да причини сериозни щети.

13. Антибиотиците убиват коронавирус
Антибиотиците убиват само бактериите; те не убиват вируси.

14. Термокамерите могат да диагностицират коронавирус
Термокамерите могат да открият дали някой има температура. Други заболявания, като сезонен грип, също могат да доведат до повишена температура. Симптомите на COVID-19 могат да се появят от 2 до 10 дни след заразяването, което означава, че някой, заразен с вируса, може да има нормална температура за няколко дни.

15. Чесънът предпазва от коронавируси
Някои изследвания предполагат, че чесънът може да забави растежа на някои видове бактерии. Въпреки това, COVID-19 се причинява от вирус и няма доказателства, че чесънът може да защити хората от COVID-19.

16. Партиди от Китай могат да разпространяват коронавирус
От предишни изследвания на подобни коронавируси, включително тези, които причиняват SARS и MERS и са подобни на SARS-CoV-2, учените смятат, че вирусът не може да оцелее извън човешкия организъм за дълго време.
Центърът за превенция и контрол на заболяванията в САЩ обясняват, че „поради лошата преживяемост на тези коронавируси по повърхностите, има много малък риск от разпространение от продукти или опаковки, които се доставят за период от дни или седмици при температура на околната среда“.

17. Домашните средства могат да лекуват и предпазват от COVID-19
Никакви домашни средства не могат да защитят от COVID-19, включително витамин С, етерични масла, сребърен колоид, сусамово масло, чесън и отпиване на вода на всеки 15 минути. Най-добрият подход е да се приеме добър режим на миене на ръцете и да се избягват места, където може да има болни хора.

18. Можете да хванете коронавирус, като ядете китайска храна.
Не, не може.

19. Можете да хванете коронавирус от урината и изпражненията
Малко вероятно е това да е вярно. Според проф. Джон Едмъндс от London School of Hygiene & Tropical Medicine във Великобритания:

„Не е много приятна мисъл, но всеки път, когато преглъщате, поглъщате слуз от горните дихателни пътища. Всъщност това е важен защитен механизъм. Това изхвърля вирусите и бактериите надолу в червата ни, където те се денатурират в киселинните условия на стомаха ни. “
„Със съвременни, много чувствителни механизми за откриване можем да открием тези вируси в изпражненията. Обикновено вирусите, които можем да открием по този начин, не са заразни за другите, тъй като са били унищожени от нашите черва. "
Въпреки това, заслужава да се отбележи, че някои изследвания стигат до заключението, че вирусите, които са подобни на SARS-CoV-2, могат да останат в живи в изпражненията.

20. Вирусът ще умре, когато температурите се повишат през пролетта
Някои вируси, като вирусите на настинка и грип, се разпространяват по-лесно през по-студените месеци, но това не означава, че те спират изцяло, когато стане по-топло. Досега учените не знаят как температурните промени ще повлияят на поведението на SARS-CoV-2.

21. Коронавирусът е най-смъртоносният вирус, познат на човека
Въпреки че SARS-CoV-2 наистина изглежда по-сериозен от грипа, той не е най-смъртоносният вирус, с който хората са се сблъсквали. Други, като Ебола, имат много по-висока степен на смъртност.

22. Ваксините срещу грип и пневмония предпазват от COVID-19
Тъй като SARS-CoV-2 е различен от другите вируси, няма съществуващи ваксини, които да предпазват от инфекция.

23. Вирусът произхожда от лаборатория в Китай
Въпреки натрупаните слухове в интернет, няма доказателства, че това е така. Някои изследователи смятат, че SARS-CoV-2 може да е преминал от панголини към хора. Други смятат, че може да е преминал от прилепи, какъвто беше случаят с ТОРС.

24. Избухването започнало, защото хората яли супа от прилепи
Въпреки че учените са уверени, че вирусът е стартирал при животни, няма доказателства, че той идва от супа от какъвто и да е вид животни.

Източник: MedicalNewsToday

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up