Понеделник, Август 03, 2020
Истинският убиец не е вируса, а имунната система

Проблемът с такава бърза и широко разпространена пандемия като новия коронавирус е, че учените и лекарите разбират за вируса и болестта, която причинява, в хода на заболяванеот. Знанията се променят почти ежедневно и често се разпространяват, чрез стотици предварителни научни доклади, а лекарите на място може да нямат време да правят проучвания, тъй като са заети да спасяват живота. Някои експерти се замислят дали учените не вървят твърде бързо в добронамерената надпревара да разберат пандемията, причинявайки повече объркване от всичко друго.

 Разбиране на COVID-19, "неизвестна" болест с множество лица

Половината от заразените не развиват симптоми, но са вектор на зараза
Повечето пациенти имат само леки симптоми
При тежки пациенти не вирусът убива, а неконтролирана реакция на имунната система, която може да увреди повечето жизненоважни органи - цитокинова буря
Не е известно какво кара някои пациенти, независимо от тяхната възраст, да развият тежки симптоми
Вирусът може да атакува нервната система. В някои случаи дихателната недостатъчност е свързана с неврологична увреда, а не с пневмония
Не е сигурно, кога възстановените пациенти престават да бъдат заразни
Има съмнения за това, колко дълго трае имунитетът след заболяването

Тази постоянно променяща се информация играе важна роля за това да чуваме различни съвети от властите, понякога противоречиви, независимо дали са за това да използвате маски или за това как да идентифицираме първите симптоми.
Някои все още казват, че „това е само лек грип“, на фона на доказателства, които демонстрират, че това е смъртоносен кошмар за общественото здраве.

В началото на епидемията ни казваха, че кашлицата и треската са недвусмислените признаци, че бихме могли да отключим COVID-19. Сега знаем, че болестта може да причини голямо разнообразие от симптоми и дори да мине без симптоми. Смята се, че около 50% от заразените пациенти са безсимптомни - което е бил един от основните фактори за разпространението новия коронавирус.
Много важни подробности за болестта остават почти неизвестни. Лекарите се научиха да се борят с COVID-19 почти за всеки случай по отделно.
Ето някои насоки, споделени с Euronews от лекари, работещи на „фронтовата линия”, за да разберат по-добре болестта и защо тя е толкова опасна за населението в риск и за нашите здравни системи.

Как се случва при COVID-19?
Д-р Роже Паредес, ръководител на отделението по инфекциозни болести в болница Trias i Pujol, близо до Барселона казва, че има три етапа на инфекцията при хора, развиващи симптоми на COVID-19:
1. Вирусната фаза: когато вирусът се репликира много бързо в дихателната система. Симптомите са подобни на обикновения грип и изчезват спонтанно след 6 до 10 дни. Така е при около 80% от пациентите.
2. Белодробна фаза: Другите 20% от пациентите могат да развият пневмония. Това е много специфичен вид пневмония, атакуваща и двата дроба и причинявайки дихателен дистрес.
3. Тежка фаза: около 10% от пациентите развиват „цитокинова буря“, неконтролирана възпалителна реакция на имунната система, която причинява повечето критични състояния и в крайна сметка фаталните случаи.

Кой е истинският убиец?
Лекарите съобщават, че в тежките случаи не се наблюдава високо „вирусно натоварване“ (концентрация на вируса в организма), а синдром на цитокинова буря.
„Цитокиновата буря” е проблем, с който се сблъскваме доста често в интензивните отделения“, казва Д-р Рафаел Маньес, ръководител на отделението за интензивно лечение в болница Bellvitge, също близо до Барселона. Други инфекции и дори някои лекарства, могат да го предизвикат. „Проблемът е, че нямаме лечение нито срещу вируса, нито срещу възпалителния отговор“, казва Маньес. „Имаме само поддържащи лечения, за да защитим жизненоважните органи на пациента“. Лекарите използват респиратори или лекарства за контрол на кръвното налягане или кортикостероиди за намаляване на възпалението.
Друго средство е използването на лекарства за блокиране на интерлевкин-6, провъзпалителен цитокин, произведен от имунната система.
Цитокиновите бури се случват и през грипния сезон, но приемането на пациенти е постепенно. „Поради изключителната честота на инфекция от COVID-19, получаваме повече пациенти, отколкото можем да се справим“.
Маньес подчертава, че да имаш силна защита срещу вируса, „не ти трябва здрава имунна система, а балансирана“, посочва той.

Цитокиновите бури са неясен синдром
"Точните механизми на цитокиновите бури са почти неизвестни", казва Паредес. „Възпалителният отговор е естествена реакция на имунната система. При нормална пневмония микробите увреждат белодробната тъкан и имунната система генерира възпалителен отговор, за да ги спре. Имунната система „убива“ и някои клетки, за да възстанови увредената тъкан. Това, което се случва сега с коронавируса, е, че вместо организмът ни да изпрати няколко клетки, той изпраща тонове клетки, които генерират неконтролиран възпалителен отговор, не само в белите дробове, но могат да се разпространят в цялото тяло”.

Има съобщения за увреждане на бъбреците, червата или коронарните артерии. „Имам млад пациент с миокардит (възпаление на сърдечния мускул)“, казва д-р Маньес.
Смята се, че някои от пациентите, които изпитват интензивно главоболие, могат да страдат от енцефалит (възпаление на мозъка), предизвикан от коронавируса.

Не е известно кои фактори предразполагат пациентите да развият синдрома. По отношение на COVID-19 възрастта е много важна. „Ключът е да разберем кои са най-податливите“, казва Паредес, „Около 70% от нашите пациенти са по-възрастни от 70, а между 10% и 15% са по-млади от 60 години“. Учените смятат, че генетиката играе основна роля в редките случаи на млади пациенти, развиващи синдрома. Когато хората на всяка възраст претърпяват цитокинова буря, разграждането е наистина бързо, така че е много важно да се идентифицират ранните признаци, казва Паредес.
Според Маньес затлъстяването може да увеличи шансовете за възпалителен отговор.

COVID-19 може да атакува централната нервна система
Изследвания и опит на място показват, че вирусът на SARS-CoV-2 може да атакува централната нервна система. Д-р Паредес съобщава, че някои пациенти изпадат в респираторен дистрес не е от липсата на кислород или от пневмонията. Той подозира, че някои пациенти влизат в респираторен дистрес, именно защото нервната им система не успява да контролира правилно дишането. Това е докладвано и в някои предварителни проучвания.
Пациентът често губи миризма и вкус, което може да бъде свързано с увреда на централната нервна система.
Лекарите по целия свят съобщават за случаи на неврологични прояви, предполагащи, че вирусът може да пробие в централната нервна система и да предизвика, замаяност, объркване или гърчове. Болницата на университета в Бреша в Италия откри отделно звено NeuroCovid за грижа за пациенти с неврологични състояния, съобщава Ню Йорк таймс.

Екип от Ухан, първоначалният епицентър на пандемията, издаде предварителен документ, в който се казва, че 36,4% от изследваните 214 пациенти са развили различни степени на неврологични нарушения. Предшествениците на SARS-nCoV-2 SARS и MERS също можеха да навлязат в централната ни нервна система. Всички изследвания предполагат, че това са редки случаи, но не бива да се подценяват.

А след болестта?
Дори след като учените постепенно, успяват да разберат по-добре болестта, остават много въпроси относно перспективите за възстановените пациенти, например колко дълго ще останат имунизирани или какви са дългосрочните ефекти за техните органи.

Според Роже Паредес, освободените от болницата пациенти в Испания, прекарват още две седмици под карантина у дома, преди отново да бъдат тествани. В момента се обсъжда колко дълго тези тези пациенти остават източник на зараза за другите. Настоящите PCR тестове не са 100% надеждни, за да се определи това. Това ще зависи от тестовете за антитела в проби от голяма популация.

Много правителства подготвят своите планове за изход от блокадата, но Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) предупреди, че бързането може да доведе до подем на епидемията. „Преди да обмислят премахване на каквито и да било мерки, държавите-членки трябва да гарантират, че са създадени подобрени системи за тестване и наблюдение на населението и болниците, които да информират и наблюдават признаците на ескалация/деескалация и да дават оценка на епидемиологичните последици“, казват от ECDC.

Интересно е, че въпреки постиженията на науката, оставането вкъщи, сапунът и хигиената са основните бариери срещу вируса досега. "Не бяхме наясно. Имахме чувството, че със знанието, което имаме, това не може да се случи. С тази криза ще осъзнаем, че сме много уязвими", обобщава д-р Рафаел Маньес.
Източник: euronews.com/

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Аз · преди 3 месеца
    Моля, коригирайте имената на докторите, правилната транскрипция от каталонски е Рожé Паредес и Рафаел Маньес
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up