Събота, Октомври 24, 2020
Нов тест вещае революция в диагностиката на КОВИД

Abbott Labs получи одобрение по бърза процедура от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за своя бърз антигенен тест, който може да открие инфекция с Covid-19 за 15 минути.

Тестът е революционен, според Brett Giroir, помощник-секретар на САЩ по здравеопазване в Министерството на здравеопазването и социалните услуги.
Инвеститорите сигурно също мислят така, защото акциите на Abbott поскъпнаха с около 8% в четвъртък сутринта.

Разрешението на FDA се отнася и за BinaxNOW Covid-19, което е с размер на кредитната карта, ще струва 5 долара и ще се предлага с безплатно мобилно приложение, което ще позволи на хората, чиито тестове са отрицателни, да имат временна електронна здравна карта, подписана с дата, която се подновява всеки път, когато се прави нов тест.
Антигенният тест, който включва назален тампон, използва същия тип технологии като грипния тест. Abbott казват, че могат да произвеждат 50 милиона BinaxNOW тестове месечно до октомври.


"Мащабът на този тест и приложение ще позволи на десетки милиони хора да имат достъп до бързи и надеждни тестове", казва Joseph Petrosino, професор по вирусология в медицинския колеж Baylor, в изявление, публикувано от Abbott. Лабораториите на Petrosino полагат усилия за осигуряване на тестове на Covid-19 за колежа и окръг Харис, който включва Хюстън.
"С лабораторни тестове получавате отлична чувствителност, но може да се наложи да изчакате няколко дни, за да получите резултатите. С бърз тест за антиген, веднага получавате резултат, който позволява заразените хора веднага да бъдат поставени под карантина, така че те да не стават разпространители вируса ", казва той.
Картата BinaxNOW Covid-19 Ag е четвъртият тест за антиген, който получава разрешение за спешна употреба от FDA.
Тестовете за антиген, които търсят парчета от вируса, не са толкова надеждни, колкото традиционните тестове за верижно полимеразна реакция(PCR), които търсят генетичния материал на вируса. Те обаче са по-бързи, по-евтини и не толкова инвазивни. PCR тестовете се сблъскаха с проблеми във веригата на доставки, както и с резервните копия в лабораториите, което забавя резултатите и разочарова пациенти, лекари и експерти по обществено здраве.
Източник: CNN

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up