Неделя, Ноември 29, 2020
В Китай оперираха от 3000 км с 5G робот

Китайски лекари са извършили дистанционна радикална цистектомия (отстраняване на пикочния мехур) на пациент на 3000 километра. Това е станало с помощта на разработен в страната хирургичен робот, който използва 5G, предадоха световните агенции
Професор Ниу Хайтао от болницата към Циндаоския университет в провинция Шандун е напарвил операцията, като е управлявал главната конзола на робота, който е от най-ново поколение. Той е контролирал „ръцете му" в операционната зала в Окръжната болница на Аншун, провинция Гуйджоу.

 

По време на операцията машината е повтаряла точно движенията на лекаря, премахвайки лезиите в целевата зона. В същото време приложението на технологията за холографска проекция е позволила на екип от Циндао да взаимодейства с пациента и медицинския персонал в Аншун почти без забавяне във времето. Болният е бил диагностициран с рак на пикочния мехур преди три месеца и е трябвало да бъде опериран спешно, след като състоянието му внезапно се е влошило.

Операциите от дълги разстояния с хирургически робот, използващ 5G мрежа, могат да помогнат на пациентите да спестят време и разходи за пътуване и настаняване и да подобрят здравеопазването в отдалечени райони на Китай, отбелязват от екипа.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up