Четвъртък, Юли 09, 2020

Заболяването от грип може да повиши риска от сърдечен удар дори след няколко дни, съобщиха изследователи в сряда.

Канадското проучване потвърждава това, което лекарите отдавна подозират: грипният вирус убива както пряко, така и косвено, и има сериозни последици за сърцето.

Хората, които са се заразили с грип в Канада между 2009 и 2014 г., са имали шесткратно по-висок риск от сърдечен удар през седемте дни след диагностицирането им, съобщи екипът на Института за клинични оценъчни науки (ICES) и общественото здравеопазване в Онтарио.

"Нашите констатации са важни, защото връзката между грип и остър миокарден инфаркт засилва значението на ваксинацията", каза д-р Джеф Куонг, ръководител на изследователския екип.

Други респираторни вируси също повишиха риска от сърдечен инфаркт, но не толкова, колкото грипът.

"Не се наблюдава повишена честота след седмия ден", пишат учените в своя доклад, публикуван в New England Journal of Medicine.

Сезонът на грипа е особено силен в САЩ през тази година. Грипът е достигнал връх в същото време на континента и досега е убил поне 30 деца.

Това проучване потвърждава значението на ваксинациите срещу грип за хора, изложени на риск от сърдечни заболявания.
Това проучване потвърждава значението на ваксинирането срещу грип за хора, изложени на риск от сърдечни заболявания.
Повечето от тези, които умират от грип, са над 65 години и това изследване потвърждава една от причините.

Изследователите са разгледали 332 пациенти, които са хоспитализирани за сърдечен удар в Онтарио след диагноза грип.

"Установихме значителна връзка между респираторните инфекции, особено грип, и остър миокарден инфаркт (сърдечен удар)", пишат те.

"Хората, които са изложени на риск от сърдечни заболявания, трябва да вземат предпазни мерки за предотвратяване на респираторни инфекции, и по-специално грип, чрез мерки, включително ваксинации и измиване на ръце", каза Куонг.

Рискът беше еднакво висок при хора, които никога не са имали сърдечен удар, както при тези, които са имали.

Някои от хората, които са имали грип и са имали сърдечни пристъпи, са били ваксинирани, но екипът каза, че това не означава, че ваксината не предотвратява тежкия грип или инфаркти.

Това, което показва, е, че ако хората се ваксинират и все още се разболяват достатъчно, за да отидат при лекар, те имат толкова голям риск, колкото и сърдечен удар, тъй като не ваксинират пациентите. Изследването нямаше как да покаже колко сърдечни пристъпи може да са били предотвратени чрез ваксинация, тъй като хората с лек грип не се изследват за грип.

"Тъй като повечето пациенти с по-леки симптоми не се подлагат на тестове за респираторни вируси, тези открития може да не се генерализират до по-леки инфекции", пише екипът.

Грипът е голям убиец. Всяка година, в зависимост от тежестта на щамовете, грипът убива между 12 000 и 50 000 души само в САЩ, казва Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

Лекарите, които изучават имунния отговор на организма, казват, че има три основни причини, поради които грипът става смъртоносен: коинфекция с друг зародиш, обикновено бактерии като стрептокок; влошаване на съществуващи състояния като сърдечни заболявания и астма; и така наречената цитокинова буря, белязана от огромната реакция на имунната система към инфекцията.

Всяко от тях може да доведе до инфаркт.

Източник: NBC News

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up