Понеделник, Април 06, 2020

cancer research okНови изследвания, публикувани в Cancer Immunology Research от д-р. Естебан Келис и Хюсеин Султан от Центъра за ракови заболявания в Джорджия в Университета в Аугуста може да послужат като стъпало в изграждането на ваксини с по-голяма вероятност да открият и атакуват тумори в човешкото тяло.

Според Келис и Султан, ключът към тази ваксинална стратегия е увеличаването на количеството време, което цитокин, наречен интерлевкин 2 (IL2), остава в организма. IL2 е молекула в имунната система, отговорна за регулирането на активността на някои бели кръвни клетки, известни като убийци Т клетки.

"След приложението на пептид-базирани ваксини в миши модели на рак, видяхме, че траен IL2 сигнализизатор драстично увеличава броя на тумор-специфични раково-убиващи Т клетки (CD8 +)," каза д-р Хюсеин Султан, ръководител на Програмата за имунология на рака..

По време на експериментите си, Целис и Султан забелязали, че има и повишаване на способността на Т-клетките да се противопоставят на избягването на имунната система при рак, предизвикано от протеин, наречен програмиран смъртоносен лиганд 1 (PD-L1). Известно е, че протеинът PD-L1 може да бъде произведен от туморните клетки, което им позволява да избегнат разрушаването от убиец Т клетка.

"Заедно тези резултати значително подобриха антитуморната ефикасност на пептидните ваксини в тумор-носещи мишки", каза Султан.

Келис добавя: "За да бъде ефективен, IL2 е необходимо да се прилага или като комплекс от IL2 и анти-IL2 антитяло, или под формата на полиетиленгликол-модифициран IL2 (PEG-IL-2) .Тези формулировки удължават половината - живот на IL2, което позволява продължително активиране на IL2 рецептора върху генерирани от ваксина Т-клетки, което им позволява да оцелеят по-дълго в тялото и да атакуват тумора. "

Според Келис е трудно ваксините да индуцират антитела срещу тумори, тъй като повечето от туморните антигени не са чужди протеини, какъвто е случаят с вирусите. От друга страна, Т-клетките имат способността да разпознават други типове антигени.

"Както знаем, ракови клетки се създават, когато нормалните клетки претърпяват определени мутации", каза Келис. - Значи не винаги изглеждат чужди на нашата имунна система.

Учените се надяват, че техните наблюдения при модели на рак на мишки могат да намерят своя път в клинични проучвания с пациенти с рак при хора.

"Работата по този изследователски проект беше много възнаграждаваща и вълнуваща", каза Султан. "Искам да помогна на научната общност да разбере как да използва имунната система на организма, за да се борим с тази опустошителна болест".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up