Понеделник, Април 06, 2020

vaksinaПротиворакови ваксини са отново на дневен ред с техники за персонализиране за отделните пациенти. Развитието в областта беше представено на ESMO Immuno-Oncology Congress в Женева, Швейцария.

Оригиналните противоракови ваксини, стартирани в края на 90-те години, се основават на общи туморни антигени и не успяват да индуцират мощен имунен отговор. След десетилетия на разочароващи резултати редица аванси предизвикаха нов обществен интерес. Те включват нови технологии и прогнозни алгоритми за персонализиране на ваксините и въвеждането на инхибитори на контролни точки за комбинирана терапия.
Д-р Михал Басани-Стърнберг, ръководител на групата, имунопептидомика, Hi-TIDe лаборатория, катедра по онкология, университет в Лозана, Швейцария и Института за изследване на рака в Луанси в Лозана заяви:

"Седмицата на модерните противоракови ваксини в ESMO Immuno "Конгресът по онкология е навременен, тъй като отново има вълнение от дейността около противораковите ваксини. Вече можем да персонализираме ваксините за всеки пациент въз основа на геномната информация в тумора им, а ранните резултати са обещаващи."
Персонализирането е възможно благодарение на високопроизводителната последователност от следващо поколение. Тази технология идентифицира мутации, които са уникални за тумора на пациента и не се намират другаде в тялото, което означава, че ваксината заема специфичен за рака имунен отговор. Алгоритмите могат да предвидят кои неоантигени трябва да бъдат насочени за ваксинация.
Басани-Стърнберг заяви: "Имаме добър начин да предложим цели за ваксиниране. Първите проучвания са публикувани миналата година и показват, че избраните цели са имуногенни, което означава, че ваксинацията индуцира имунни отговори или усилва съществуващите имунни отговори срещу тези неоантигени В допълнение, ваксините работят добре с инхибитори на контролни точки. "Сега трябва да видим дали ваксинацията срещу неоантигени води до регресия на тумора при по-голяма група пациенти."
Неоантигени бяха проучени на специална сесия на ESMO Immuno-Oncology Congress и бяха обсъдени в сесията на съвременните противоракови ваксини, които също описват ролята на други цели на ваксината. Те включват онкогенни протеини като HER2, патогени като човешки папиломен вирус (HPV) и специфични за простатата антигени. Тези общи антигени също се тестват в комбинация с инхибитори на контролни точки.
Басани-Стърнберг каза, че комбинацията от съвременни противоракови ваксини и инхибитори на контролни точки изглежда, че генерира най-ефективния имунен отговор. "Ваксините могат да предизвикат нови реакции при пациенти със" студени тумори ", които нямат имунни клетки, като по този начин правят средата, възприемчива към инхибиторите на контролни точки", каза тя.
Много въпроси остават без отговор, като например кога да се ваксинират пациентите. Ако това се случи веднага след операцията, когато са останали малко туморни клетки или предварително? Трябва ли да се прилагат ваксини срещу първични тумори и метастази? Ще бъде необходимо да се дават нови ваксини на всеки няколко месеца, тъй като туморите се развиват естествено и в отговор на лечението? Как и кога трябва да се комбинират ваксините с други терапии? И докато изборът на неоантиген изглежда решаващ, трябва да се вземат решения и за лекарственото средство (липозоми, вирозоми, емулсии), начин на приложение (интрадозален, интрадермален) и адюванти.
Но въпреки тези въпроси, ваксинацията изглежда осъществима. Технологията за разработване на ваксини е налична и се подобрява, ваксините са безопасни и имуногенни и регулаторите имат откритост при тестването на ваксини в клинични изпитвания. Басани-Стърнберг каза: "Разчитаме на нови технологии, които вече са узрели. Последователността от следващо поколение е направила идентифицирането на целите на ваксината по-ефикасни, надеждни и по-евтини." Алгоритмите за интерпретиране на тези данни се сравняват и валидират за прогнозиране кои са най- вероятно ще бъдат имуногенни. Технологиите за секвенции ще се подобрят и инструментите за прогнозиране ще станат още по-точни. "
"Има голяма надежда за ваксини", продължи тя. "И те имат потенциал да се използват от повечето пациенти, защото почти всички тумори имат цели, които могат да бъдат ваксинирани".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up