Сряда, Юли 08, 2020

bloodpressureКръвното налягане е силата, с която кръвният ток се притиска към стените на артериите. То се повишава и спада през целия ден, но може да бъде вредно, ако остане високо за дълго време. Високото кръвно налягане или хипертонията увеличават риска от опасни болестни състояния, като инфаркт, инсулт, хронична сърдечна недостатъчност и бъбречно заболяване.
Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, над 75 милиона възрастни в САЩ имат високо кръвно налягане. През 2014 г. високото кръвно налягане е основна причина за смъртта на повече от 410 000 души в САЩ. Въпреки опасностите от това заболяване, само около половината от хората, живеещи с хипертония, контролират кръвното си налягане.
Лекари и програмисти от Бригам и Болницата за женско здраве в Бостън са разработили и тествали нова програма за медицински грижи в дома, която е по-евтина от традиционните поликлинични програми, показват резултатите, публикувани в списание Clinical Cardiology. 81% от участниците в проучването са показали добри резултати в контрола на кръвното налягане.

Екипът от изследователи е включил 130 пациенти в програмата, които са набрани от клиника за първична медицинска помощ в Бригъм и от клиниката за сърдечно-съдови заболявания на Бригам Уоткинс. До момента на включването, участниците не са контролирали кръвното си налягане. Участниците са били обучени как да използват Bluetooth устройство за измерване на кръвно налягане и е трябвало да измерват кръвното си налягане у дома два пъти дневно.
81% от участниците са успели да постигнат нормални нива на кръвното си налягане за по-малко от 2 месеца.
"Това е поразителен резултат, особено като се има предвид много краткия период от време, в който е достигнат контролът: средно 7 седмици", казва д-р Наоми Фишър, директор на специализираната клиника по хипертония в Бригам.
Изследователите са обединили няколко иновативни стратегии за създаване на програмата - апарат за измерване на кръвно налягане, поддържащ Bluetooth, автоматично предава резултатите от измерванията в електронните медицински досиета на участниците.
Всеки пациент е имал контакт с „навигатор на болния“, които не са лекари, но са били обучени как да използват специално разработени клинични алгоритми. Специалистите са разработили такива алгоритми, които помагат да се оцени състоянието на пациента и да се гарантира, че получават правилната доза лекарство.
Пилотно проучване дава отлични резултати и екипът иска да увеличи мащаба на програмата в близко бъдеще, за да се увери, че методът ще продължи да работи в по-продължителен период и че може да бъде ефективен при други групи хора.
Изследователите смятат, че този нов подход ще намали значително разходите за контрол на хипертонията и ще предотврати риска от опасни усложнения, свързани с високото кръвно налягане.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up