Вторник, Юли 07, 2020

icosНовите електронни цигари, използват тютюневите изделия, които не се изгарят и вече са изключително популярни. С популяризирането на им като по-безопасна алтернатива на традиционното тютюнопушене, експертите в областта на общественото здраве се опасяват, че „не-изгарящите“ продукти могат да бъдат следващата голяма игра за тютюневата индустрия.
Поради тяхната новост, има малко научни изследвания на тези устройства за тяхната безопасност и полезност за спиране на тютюнопушенето. В едно изненадващо ново проучване изследователите твърдят, че новите електронните цигари не са по-добри за вас от традиционните.

Какво открива проучването?

Документът, публикуван тази седмица в списание ERJ Open Research, разглежда in vitro ефектите на изпаренията, произведени от IQOS устройствата (IQOS е търговското наименование на негорящия тютюневи продукт на Philip Morris International, американски тютюн) върху човешки клетки от белите дробове и дихателните пътища.

Изследователите експонирали бронхиални епителни клетки и първични човешки гладки мускулни клетки на изпарения от IQOS и директно сравняват това, което са видели, с ефектите на цигарения дим и парите на старите електронните цигари.

Установено е, че и трите са токсични за белодробните клетки, като парата на IQOS устройството има съпоставима токсичност с традиционното пушене.

„Наблюдавахме различни нива на клетъчна токсичност с всички форми на експозиция в човешките белодробни клетки. Ясно е, че по-новите продукти по никакъв начин не са по-малко токсични за клетките от обикновените цигари или е-цигарите ”, казва д-р Суквиндер Сохал, един от авторите на изследването и изследовател в областта на здравеопазването в Университета на Тасмания.

Изследването заключава, че IQOS устройствата, като цигарите и старите електронни цигари, могат да доведат до възпаление, оксидативен стрес и други вредни ефекти върху белите дробове и дихателните пътища. В дългосрочен план това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, които обикновено се наблюдават при пушачите, включително хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и рак на белия дроб.

Авторите твърдят, че тяхното проучване е важна първа стъпка в разбирането на потенциалната вреда на тютюневите изделия, които не се изгарят.

Тютюневите изделия без топлина са най-новата итерация на електронното пушене. Но за разлика от електронните цигари и изпарителите, те не използват никотин-вливана течност ("е-сок").
Те използват истински тютюн. Вътре в устройството е поставен внимателно калибриран нагревателен механизъм, който нагрява тютюна до приблизително 299 ° C, под температурата на горене, създавайки инхалируем аерозол.

Част от привлекателността на такива устройства е, че те са в състояние да предложат физическото усещане за пушене на цигари, което понякога липсва в други модели изпарители или електронни цигари.

Продуктите с „топлинна неизгаряща тютюн” технология все още не се предлагат в Съединените щати, но в тестовите пазари в Европа и Азия, където в някои случаи те станаха достъпни от 2014 г., се оказаха изключително популярни.

Д-р Джон Айърс, заместник-началник на иновациите в Катедрата по инфекциозни болести и глобално обществено здраве на Сан Диего, проследява популярността на „топлината неизгарящи тютюн изделия”.

„Изглежда, че общността за контрол над тютюна се обърква, когато тютюневите изделия се преименуват или ревизират. Това е, което се страхувам, че ще се случи с IQOS, като това, което се случи с електронните цигари, ”каза той на Healthline.

В САЩ устройствата IQOS понастоящем се бори да бъде регистрирано от Агенцията по храните и лекарствата като „модифицирани рискови тютюневи продукти“ (MRTP). Наименованието MRTP се отнася до „тютюневи изделия, които се продават или разпространяват за употреба, за да се намали вредата или рискът от заболявания, свързани с тютюна, в сравнение с тютюневите изделия, пуснати на пазара.“

За да се постигне това обозначение, заявителят трябва да докаже, че продуктът има способността „значително да намалява вредите“ и заболяванията, свързани с тютюна. Той трябва също да облагодетелства цялостното здраве на ниво население, като се вземат предвид и лицата, които не използват тютюневи изделия.
Според Сохал, въз основа на техните изследвания, IQOS не отговаря на това определение.

"Тежестта е върху тютюневата индустрия да генерира доказателства, че най-новите им продукти, като IQOS, са потенциално по-малко вредни от цигарите", казва Айърс. "Дотогава регулаторната среда приема, че те са още един тютюнев продукт."

Постоянен дебат продължава и днес на федерално равнище за това дали електронните цигари и изпарителите всъщност помагат на пушачите да се откажат или примамват нови, особено млади пушачи. Всъщност, вероятно са верни и двете. Последните статистически данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват драматично увеличение на 1,5 милиона юношески потребители на тютюн между 2017 г. и 2018 г.

Източник: healthline

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up