Сряда, Юли 08, 2020

diet drinkПреминаването към нискокалорични и нискоенергийни напитки може да изглежда като здравословен избор, но ново проучване установява, че това не е така.
Според проучване, публикувано този месец, жените в постменопауза, които консумират диетични безалкохолни напитки всеки ден, е по-вероятно да получат инсулт или дру сърдечно-съдов инцидент, в сравнение с тези, които не консумират такива напитки.
През последните години популярните напитки с нулево съдържание на захар са свързани с по-висок риск от затлъстяване, дори при диета.

Какво открива проучването?
Изследователите са установили, че в сравнение с жените, които са приемали диетични напитки по-малко от веднъж седмично или не са приемали изобщо, тези които пият две две или повече диетични напитки на ден, са били значително по-застрашени от съдови проблеми.
Те са с 23% по-голяма вероятност да имат инсулт, 31% по-голяма вероятност да получат тромбоза на мозъчни съдове, 29% по-голяма вероятност да развият сърдечно заболяване и честотата на смъртност при тях е с 16% е по-висока.

Данните се базират на самооценката за употреба на напитки на повече от 81 000 жени, които са били на възраст между 50 и 79 години в началото на проучването, което е проведено от 1993 до 1998 година.

Авторите предупреждават, че резултатите не доказват, че диетичните напитки причиняват инсулт. Проучването обаче категорично установява, че има връзка между пиенето на повече диетични безалкохолни напитки и сърдечно-съдовите инциденти.
Приемали диетични напитки повече от два пъти дневно, са имали двойно по-голям риск от инсулт, особено ако преди това са имали сърдечно заболяване или диабет.
По същия начин, жени, които са с наднормено тегло без предишни сърдечни заболявания или диабет, също са изложени на риск. Жените от афро-американски произход, без предишни сърдечни заболявания или диабет, са с 3,93 пъти по-голяма вероятност да получат тромбоза на мозъчните съдове.
Наред с други наблюдавани изследвания, настоящото проучване показва, че изкуствено подсладените напитки може да не са безвредни и че високата консумация е свързана с по-висок риск от инсулт и сърдечни заболявания.
Резултатите са получени след коригиране на рисковите фактори за инсулт, като възраст, високо кръвно налягане и пушене.

В съпътстваща редакционна статия, изследователите казват, че консумацията на диетични напитки е свързана с повишен риск от инсулт само при жени, които са с наднормено тегло, а не при мъже с наднормено тегло или с висок индекс на телесна маса.

Д-р Майкъл Милър, професор по кардиоваскуларна медицина в Медицинския факултет на Университета в Мериленд в Балтимор, има опасения за това как е направено проучването и заяви, че са необходими повече изследвания.
Той казва, че по-добрият начин да се постигнат по-категорични резултати е да се събере група жени с рискови фактори, като наднормено тегло и висок холестерол, след което да ги рандомизира в групи, които ежедневно консумират различни количества диетични напитки и да измерват реакцията.

„По мое мнение, това проучване за диетичните напитки е несигурно“, казва той.

Д-р Силвия Смолър, съавтор на проучването от Медицинския колеж на Алберт Айнщайн, казва за Healthline, че екипът би искал да направи повече изследвания на видове подсладители и генетични фактори, които могат да предразполагат някои хора да реагират отрицателно на изкуствените подсладители. Също така биха искали да разберат защо ефектът е толкова силен при афро-американските жени.

Липсват доказателства за безопасността на подсладителите
Данните от проучването не включват подробности за това кои видове подсладители са консумирали жените, така че не е ясно кои от тях могат да бъдат по-вредни или по-специално да допринесат за по-висок риск от инсулт.
Според научни консултации, публикувани от Американската асоциация по сърдечни заболявания, няма достатъчно научни изследвания, за да се каже дали нискокалоричните подсладени напитки влияят или не върху рисковите фактори за инсулт и сърдечни заболявания.

Рейчъл К. Джонсън, доктор по научни изследвания, доктор на науките, професор, почетен в университета на Върмонт казва, че ограничаването на диетичните напитки е „най-разумното“ нещо, което трябва да направите за вашето здраве.
Някои експерти са установили, че няма достатъчно доказателства, за да се потвърди, че изкуствените подсладители са вредни, когато се консумират в малки количества, отбелязва Милър. Той препоръчва на хората да консумират не повече от една диетична напитка на ден.

Д-р Реджина Друз, кардиолог от Ню Йорк, заяви, че никога не препоръчва диетични напитки или изкуствени подсладители, "тъй като те са известни с това, че водят до затлъстяване и диабет и нямат роля в управлението на теглото."
„Много хора с наднормено тегло или затлъстяване, пият нискокалорични подсладени напитки, за да намалят калориите в диетата си”, заяви д-р Ясмин Мосавар-Рахмани, водещ автор на изследването и доцент в колежа „Алберт Айнщайн“.

Какво да пие вместо тях?
Д-р Елизабет Клодас, кардиолог от Минеаполис и основател на Step One Foods, казва, че най-добре е да се придържаме към водата.
"Като цяло моето мнение е да се избягват всички изкуствени и нискокалорични подсладители", казва тя на Healthline. "Ние просто не разполагаме с достатъчно данни, за да знаем какви са ефектите от дългосрочната експозиция на тези добавки."
Клодас каза, че в едно публикувано проучване е установено, че изкуствените подсладители променят функцията на чревната микрофлора при мишки, което след това засяга метаболизма на кръвната захар.

Д-р Сюзън Суикърс, изследовател на проблемите с телесното тегло от университета Пърдю, казва, че хората като цяло осъзнават, че ежедневният прием на безалкохолни напитки не е здравословен. „Обществеността не трябва да приема, че преминаването от обикновени към диетични безалкохолни напитки автоматично ще подобри здравето, или че пиенето на диетични безалкохолни напитки редовно е здравословно“, добави тя.

„Хората трябва също така да работят за предотвратяване и лечение на известни фактори на мозъчен инсулт, като диабет, тютюнопушене, високо кръвно налягане, висок холестерол, предсърдно мъждене и ниска физическа неактивност, според д-р Лаура Щайн, асистент по неврология в Медицинския факултет на Икан в Синай в Ню Йорк. "Водата е най-добрата алтернатива на сладките напитки. На тези, които приемат изкуствено подсладените напитки, трябва да бъде напомняно за рисковете и да бъда насърчавани да намалят дългосрочно употребата им", отбеляза тя.
Източник: Healthline

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up