Петък, Април 03, 2020

ИЗВЪН БОЛНИЦАТА

При подготовката на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания служителите на дирекциите „Социално подпомагане“ ще провеждат интервю по телефона с тях или с техен законен представител. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, които бяха одобрени от правителството, съобщиха от правителствената пресслужба.

Безопасността и здравето на пациентите е основен приоритет и всички промени в провеждането на клиничните изпитвания трябва да се основават на задълбочена оценка на риска, а техните спонсорите носят цялата отговорност за пациентите. Това се посочва в официално съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), публикувано ден след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излезе с позиция и публикува на електронната си страница актуализирани препоръки към спонсорите на клинични изпитвания в страните от ЕС в новата обстановка в условия на пандемия от COVID-19.

Правителството „осигури” маски за личните лекари, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Оказа се, Правителството е отбило номера. Вижте какво ни пише Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България:
Във връзка с изявление, многократно тиражирано в медиите, на вицепремиера г-н Томислав Дончев, сме принудени да направим следното уточнение, за да бъде поднасяна информацията коректно пред обществеността.

Националната инициатива „Капачки за Бъдеще“ обяви, че може да съдейства с дарение на маски и защитни облекла за болниците у нас. Те ще бъдат доставени от Китай чрез транспортната фирма QuickCargo, която се грижи за превозването на капачките на инициативата. „Капачки за Бъдеще“ отправят апел към болниците да попълнят специален формуляр, в който да уточнят от какви количества маски и защитни облекла имат нужда. Линкът към формуляра е следният: ttp://bit.ly/dtmed
„Капачки за Бъдеще“ с кампания за медицински маски и защитни облекла

„Малкият крал на короната“ е детска електронна книга, която дава обяснения за корона вируса на децата в начална и предучилищна възраст по позитивен начин.
Книгата е написана от Ели Джаксън, автор на поредица книги за героите от Wild Tribe Heroes

След въвеждането на извънредното положение от резерва е освободен единствено спирт „Освободили сме спирт по заявка на правителството от Държавния резерв във връзка със затрудненията на населението да се снабди с дезинфектанти. - Каза зам.-председателят на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Асен Асенов в предаването „Лице в лице“ на БТВ. Инфекциозна болница се зареди със спирт, НКЖИ, аерогарата, автогарата, както и доста частни дружества, добави той. Асенов бе категоричен, че не е пуснат целия спирт, а в резерва има всичко необходимо да се справим с каквато и да е криза.
На въпроса „ защо няма спирт в аптеките“

Премиерът Бойко Борисов не е заразен с коронавирус. Това показват резултатите от направените му бързи тестове съобщи д-р Анелия Гоцева, която е лекар по инфекциозни болести и вирусология. Изследвани са също всички членове на националния щаб и техните резултати също са отрицателни, каза тя, цитирана от сайта Медиапул.
Макар и с голямо закъснение, бързите тестове за коронавирус ще навлязат в медицинската практика и у нас. Две лаборатории, едната в София, а другата в Русе ще започнат изследвания с такива тестове още утре. Очакват се значителни доставки на такива тестове още до края на седмицата, когато използването им ще стане масово.

 

В столичната спортна зала „Арена Армеец“ се провежда тренировка по разгръщане на полева болница, съобщи изпълняващия длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

Във връзка с тревожните данни за разпространението на COVID-19 в страната, търговска верига „Фантастико“ подкрепя УМБАЛ „Александровска“ в мерките за обезпечаване на лечебното заведение с достатъчно на брой дихателни апарати и друга медицинска апаратура, съобщиха от университетската болница.

Log in or Sign up