Четвъртък, Ноември 26, 2020

Семейните лекари ще могат да издават направление за PCR тест при наличие на поне два от симптомите, характерни за заболяването, каквото и бе искането на медиците. Те обаче няма да издават направление за PCR на вече хоспитализирани пациенти или такива, насочени за хоспитализация по повод влошено общо състояние, както и за контролни или скрингови изследвания на безсимптомни контактни лица.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов вече има още двама помощници в борбата с пандемията. Както вече clinica.bg писа, негови зам. министри стават Евгени Григоров и Слави Пачалов. Те са официално назначени днес от премиера Бойко Борисов, съобщиха от МС. Доц. Григоров е фармацевт и икономист и вероятно ще се занимава с лекарствата. Той е доктор по научна специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията" от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Изгоря сградата в двора на МБАЛ-Шумен, в която се помещават районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) и магазин за технически средства за хора с увреждания, информира регионалният сайт shum.bg. В момента на пожара в сградата не е имало хора.

"У голяма част от хората остава усещането, че кризата се управлява сама. Тя просто следва своята епидемиологична логика. Усещането е за несигурност и за това, че не се владее ситуацията", каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС, член на парламентарната здравна комисия. Според нея на преден план излизат логистични проблеми - нужда от преструктуриране на болници и т.н.

Управлението на коронакризата в България коментира в "Нашият ден" д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Доболничната помощ през тази седмица
"Не виждам някаква съществена промяна в извънболничната помощ. Имаше отчаяни призиви да се дадат електронни направления за тестване, което трябваше да стане до края на миналата седмица. Това още не е станало и не се вижда в обозримо бъдеще да стане."

Все още не сме стигнали пиковите стойности за съжаление и тепърва числата ще нарастват. В следващите 10 дни се очаква хората, които се нуждаят от спешна здравна помощ, да се увеличават, както и смъртните случаи. За това предупреди пред БНТ математикът Петър Велков.

Ефект от мерките според него ще започне да се усеща в края на месеца, защото все повече хора вече спазват мерките. Те обаче по думите му няма да са достатъчни и е нужно допълнителното им затягане, включително налагане на втори локдаун. Ефектът от него ще се види след около три седмици.

Няма да затваряме държавата. Напротив! Сега като ръководител се чувствам най-сигурен. Знам кога е тежко, че здравите трябва да работят, заразените да се карантинират, болните да се лекуват. Затова усилихме болници, полицаи, огнеборци. Това заяви премиерът Бойко Борисов във видеобръщение през фейсбук.

Заместник министрите в политическия кабинет към министъра на здравеопазването се увеличават с още двама. Те ще подпомагат министъра при осъществяването на дейностите за ограничаване разпространението на заразата от COVID-19. Това стана факт, след като на днешното си редовно заседание правителството прие изменения и допълнения на Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването.

На всяко тримесечие всички държавни служители имат право на бонуси за постигнати резултати. Тази година, заради пандемията, тримесечията започнаха от второ през първото бонусите бяха забранени, заради съпричастност и желанието на премиера да се икономисват средства в бюджета. Икономиите и съпричастността приключиха с март, а за април, май и юни в Министерство на здравеопазването са раздадени 316 хил. лв. Сумата е разпределена в 18 дирекции и не включва допълнителните възнаграждения за извънреден или нощен труд, те се заплащат отделно.

Log in or Sign up