Неделя, Август 25, 2019

Паметна плоча на д-р Начо Планински ще бъде открита пред МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен, съобщават от лечебното заведение. Д-р Начо Планински е възрожденски лекар, просветител, читалищен деец и общественик, първи околийски лекар и втори управител на Сливенската болница след д-р Георги Миркович, от октомври 1879 г. до смъртта си през 1895 г.

drnachoplaninski

Откриването ще се състои на 17 юли от 11.00 ч. пред Административно-стопанския блок на болницата.

От МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ канят гражданите които желаят да присъстват, за да се отдаде почит на многостранната дейност на д-р Начо Планински, неделима част от 140-годишната история на Сливенската болница.

На 20 юли 1847 /стар стил/ година в град Стара Загора е роден д-р Начо Планински-един от първите българи, които завършват медицина в Букурещ и активно участват в обществения живот на Румъния, а след завръщането си и в България. След дипломирането си работи само две години в Стара Загора, откъдето бива прогонен поради прогресивните си убеждения и така през 1871 година се установява в Сливен.
Гражданите на Сливен го посрещат с радост и почит, а вестник „Македония“ списван от Петко Рачев Славейков помества съобщение,че д-р Начо Планински ще практикува в града едновременно с близкия си приятел, поета Петър Иванов, който е назначен за главен учител.
Успоредно с работата си като лекар, д-р Планински е проводник и на политико-бунтарските идеи на времето. Включва се активно и в живота на читалище „Зора“, като поддържа тесни връзки и с основоположника на читалището Стефан Гидиков. През 1873 година д-р Планински е избран за председател на „Зора“, като до края на живота си остава активен участник в живота на читалището.
Интересен факт от богатия обществено-културен ангажимент на д-р Планински е неговото сътрудничество в списването на първия хумористичен вестник в журналистическата история на Сливен – “Смешлю’’.
Заедно с д-р Миркович и със съдействието на Петко Рачев Славейков през 1879 година започва издаването на първия български вестник в Сливен „Българско знаме“, като по същото време доставят в града и първата сливенска печатница. От 1881 година още в рамките на Източна Румелия, д-р Планински участва и в издаването на вестник „Съветник“.
За съжаление, този изключетелно надарен специалист и активен участник в културния подем на град Сливен умира от тиф едва на 48 години, заразявайки се от болен пациент.

Източник: Библиотека Зора , Сливен

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up