Четвъртък, Август 06, 2020
Незрящи деца и възрастни се включват в „Голямото брайлово четене“

Незрящи деца и възрастни от Варна предстои да се включат в два поредни дни в „Голямото брайлово четене“, инициатива, посветена на 210 години от рождението на Луи Брайл, създателят на азбуката за незрящи. „Идеята е да се възкреси отново значението на този шрифт“, обясни в интервю за Радио „Фокус“ – Варна председателят на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, Спас Карафезов.
Днес подобна инициатива ще се проведе и в културния дом на Съюза на слепите на улица „Петко Стайнов“ №3. Началото ще бъде дадено от 11.00 часа. В четенето могат да се включат незрящи от всички възрасти.

„Голямото брайлово четене“ се организира по проект на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, фондация „Съпричастие“ и регионалната организация на Съюза на слепите в България. Проявата е по проект, финансиран от Агенцията за хората с увреждания, и се очаква да приключи до средата на месец ноември. Реализира се в градовете София, Пловдив, Варна и Габрово.

Брайл е роден на 4 януари 1809 година в Кувре, Франция. Ослепява след злополука в работилницата на баща си, когато е 3-годишен. Още като ученик създава система за изписване на текст и музика, предназначена за незрящи. За означаване на звуковете вместо букви той използва различни комбинации от 6 точки, чийто релеф се възприема чрез сетивността на пръстите на двете ръце.

Източник: Агенция "Фокус"; wikipedia

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up