Понеделник, Юли 13, 2020
С критики и възражения Здравната комисия прие изменението на Закона за лечебните заведения

 
Здравната комисия прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения и с това промени общо шест закона. Измененията срещнаха сериозни резерви и критики, а БСП и ДПС се въздържаха при гласуване заради „ порочната практика с един закон да се изменят още пет“.


Новостите в самия закон за лечебните заведения предвиждат медицинските сестри и лекарските асистенти да имат право на самостоятелна практика в самостоятелни лечебни заведения. От Български зъболекарски съюз с обявиха, че не бива да се допуска подобна възможност за асистентите на лекарите по дентална медицина, тъй като това произтича от самия държавен образователен стандарт. От Български лекарски съюз също изразиха резерви, заради необходимостта да се държи на изработените точни и ясни правила и критерии за обхвата на дейностите, които ще се извършват самостоятелно. Подобни критики изразиха и от БСП и Обединените патриоти:
„Може и да има място за откриване на самостоятелни практики, но давате ли си сметка какво означава осъществяване на такава дейност без лекарски контрол, колко е широко това понятие?“ попита проф. Михайлов.

Промените предвиждат медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти да имат право на самостоятелна практика. За тази практика, обаче не се предвижда финансиран от НЗОК, тоест пациентите ще заплащат изцяло предоставените медицински грижи, което беше и основният повод за критика от страна на съсловната организация на специалистите по здравни грижи.
Друга важна промяна в Закона за лечебните заведения, върху която стъпва и НРД е правилата за разпределяне на заплати. Против него се обявиха от ( Национално сдружение на частните болници) НСЧБ с аргумента, че „...Приемането на подобен текст означава, че лица, нямащи нищо общо със собствеността и управлението на лечебните заведения ще се разпоредят с нормативен акт, последните да разпределят приходите си…“
От НСЧБ се обявиха против и създаването нова правителствена болница. Според тях това ще привилегирова едни хора спрямо други и противоречи на чл. 6 от Конституцията на страната.

Промените Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки предвижда да се разреши кръстосаното донорство ( между две двойки, които не са кръвни роднини), темата е чувствителна заради възможността за злоупотреби. Според действащото законодателство донор на чифтен орган може да бъде само роднина по права и сребърна линия. Разрешава се също трансплантация на матка, както донорство при осиновяване, но не по-рано от три години след осиновяването, както и такова при фактическо съжителство. Разширява се обхвата на родните, от които ще се иска разрешение за даряване на органи до братовчеди, при липса на по-преки роднини. Разрешава се и донор да бъде човек, който няма роднини. 
Регламентира се доплащането в лечебните заведения, ако пациентът изрично пожелае по-добри битови условия или други допълнителни услуги. 
Прието беше и създаването на национална аптечна карта, с промени в закона за лекарствата, но отново със сериозна условност и изразени съмнения, че изобщо е необходима. Вчера против това изменение се обявиха и пациентски организации.
В Закона за приватизациите промените предвиждат възможност за приватизация на обособени части от лечебните заведения. . Паричните постъпления от приватизация на обособени части от лечебни заведения ще могат да се ползват за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност, и за удовлетворяване интересите на кредиторите след разрешение на собственика на капитала.

Всички промени все пак бяха приети на първо четене , без нито един глас против.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up