Понеделник, Април 06, 2020
Ето ви по една маска, разнесете си ги

Правителството „осигури” маски за личните лекари, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Оказа се, Правителството е отбило номера. Вижте какво ни пише Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България:
Във връзка с изявление, многократно тиражирано в медиите, на вицепремиера г-н Томислав Дончев, сме принудени да направим следното уточнение, за да бъде поднасяна информацията коректно пред обществеността.

Днес с нас се свърза представител на МЗ, който ни информира, че са осигурени 8 000 маски за еднократна употреба за ОПЛ в България, които трябва да вземем от посочен адрес и след това да разпределим/изпратим до колегите. Ясно е, че разпределянето и доставянето на маските не става през РЗИ, както е обявено в изявлението.
Оценяваме тази първа стъпка в подсигуряването на ЛПС на ОПЛ, въпреки че е доста закъсняваща и недостатъчна и по наше мнение дори не бе необходимо да се обявява поради посочените ѝ качества. От друга страна малкият брой ни изправя пред трудно решение как да бъдат разпределени тези маски.
ОПЛ в България са  4 170 по коректни данни към 31 март 2019 г. Преобладаващата част от нас работят с 1 медицинска сестра, при някои липсва, но други от нас имат повече от двама сътрудници. Така че общият брой на тези, които трябва да са подсигурени с ЛПС е поне 8 000.
Така предоставеното количество означава, че всеки от тези 8 000 трябва да получи по 1 маска. Въпросът е как да стане това и има ли смисъл. Не обсъждаме финансовата част, при която доставката на заветната маска, многократно ще надхвърли стойността ѝ. Ситуация, която обезсмисля безвъзмездността на подкрепата.
Ето защо, поставихме въпроса пред УС и НС на НСОПЛБ как да разпределим оскъдното количество маски и вероятно ще ги изпратим в няколко области от страната, в които до момента няма абсолютно никакви предприети мерки в тази посока.
В духа на прозрачност: вчера получихме чрез БЛС запитване от МЗ за заявка на необходими ЛПС за нас и сътрудниците ни за 22 работни дни, която попълнихме и изпратихме. Но кога ще се реализира тази заявка и как все още не е ясно, но дано е скоро.

Като разумни и диалогични хора с пълното съзнание за сложността и значимостта на ситуацията, в която се намира нашият народ и държава, до момента сме се въздържали от реакция и коментар по повод на това, че не са предприети кризисни мерки от самото начало и до момента да бъдем подсигурени с ЛПС, подобно на други структури, да не говорим за финансови компенсации. Не сме коментирали публично и сигналите за липса на съдействие от съответните инстанции в различни части на страната, когато е имало проблем пред ОПЛ при изпълнение на спусканите по няколко пъти на ден указания за действие, за които сме информирали, където е било необходимо, но без резултат. Всичко това сме правили с желанието да не повишаваме напрежението и да не предизвикваме паника в и без друго напрегнатата ситуация, както и да не пречим на кризисния ЩАБ да върши работата си.
Считаме обаче, че отношението към нас трябва да бъде променено в положителна посока, да бъде търсено активно нашето експертно становище на хора от предния фронт и красивите думи да се превърнат в дела, което ще е от полза са нашите сънародници. Доц. Д-р Любомир Киров, Предсеадтел на НСОПЛБ

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up