Вторник, Август 04, 2020
Ръст на домашното насилие, заради блокадите

Световната здравна организация (СЗО) обяви в четвъртък, че е силно притеснена от доклади, според които, съобщенията за домашно насилие давани на горещи телефони в Европа са скочили с 60% през април. Здравната организация смята, че блокирането, въведено за ограничаване на разпространението на COVID-19, изостря проблема.

 

В изявление за медиите, от СЗО-Европа казват, че "Изминалият месец на ограничителни мерки и блокади по разбираем начин предизвиква стрес и тревожност у хората. Социалните контакти са нарушени. Има несигурност и финансово напрежение от риска за загуба на работни места. За мнозина несигурността, раздялата и страхът са част от ежедневието".
„СЗО е силно обезпокоена от докладите на много страни, включително Белгия, България, Франция, Ирландия, Руската федерация, Испания, Великобритания и други, за увеличаването на насилието над жени и над мъже от интимен партньор и срещу деца, в резултат на мерките срещу COVID-19 “.

Според получените данни, спешните повиквания от жени, подложени на насилие от интимните им партньори, са скочили с 60% в европейските държави - членки през април в сравнение със същия период на миналата година.
Междувременно, онлайн запитванията за горещи линии за помощ за предотвратяване на насилие са се увеличили до пет пъти.

Фондът на ООН за населението (UNFPA) е изчислил, че ако блокирането продължи шест месеца, може да се очакват допълнителни 31 милиона случая на насилие, основано на пола, в световен мащаб. „Освен това, само част от тези случаи се отчитат“, подчертават те.

СЗО Европа призова правителствата да гарантират, че обществените услуги за борба с насилието са достъпни и ресурсно осигурени, както и да разширят горещите линии и онлайн услугите. "Преди пандемията в Европейския регион една на четири жени и едно на три деца са преживявали физическо и/или сексуално насилие през живота си. Това е неприемливо. Доказателствата показват, че междуличностното насилие има тенденция да се увеличава по време на всеки вид криза. Това изисква нашите спешни действия “, продължават те.

"Със загуба на работа, нарастващата вреда от злоупотреба с алкохол и употреба на наркотици, стресът и страхът, наследени от тази пандемия, може да ни преследват с години. Свързаните с COVID-19 проблеми са без аналог и останаха извън нашия контрол и разбиране, но със солидарност можем да предотвратим това, насилието да разруши живота на поколенията ", добавят от СЗО.

Френските власти, например разчитат на аптеките (сред малкото магазини, които са отворени по време на блокирането), за да помогнат на жертвите на домашно насилие, които биха могли да сигнализират, като използват кодова дума. Така фармацевтите могат да сигнализират на полицията, вместо пострадалите. Подобна система за съобщаване е била въведена и в Испания.

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up