Сряда, Септември 30, 2020
Бебешките фермери в Нигерия

Разбираемо е защо една отчаяна бездетна двойка може да направи всичко, за да има бебе, но на тези, които използват това нещастие за печалба, не е толкова лесно да се прости.
В епизод на „ Африка разследва “ журналистът под прикритие в Гана Анас Аремея Анас и разследващата репортерка Розмари Нуебуни си партнират, за да открият и разкрият някои от онези, които стоят зад търговия на бебета в Нигерия.


Това е измама, която експлоатира двойки, отчаяни да имат бебе и млади бременни самотни майки - често стигматизирани в страна, където абортът е незаконен, освен при най-тежката медицинска спешност. Това също е търговия, която международните НПО определиха като зловеща и извън контрол.
Екипът под прикритие открива фалшиви лекари и клиники, предлагащи лъжливи лечения за плодородие в замяна на големи суми пари. В своя облик на бездетна двойка Анас и Розмари са диагностицирани погрешно от един клиничен лекар, че не могат да заченат деца и разкриват домове за сираци и клиники, които действат като брокери за незаконни продажби на бебета, чрез които наивни, алчни или просто отчаяни млади майки са „убедени“ да предадат новородените си деца срещу пари.

Нигерийската журналистка Розмари Нуебуни е чула съобщения за това, че младите момичета са държани против волята им и са принудени да раждат бебета, само за да бъдат продадени децата на бездетни двойки за да избегнат публичния контрол и стигмата на законното осиновяване.

В някои части на Нигерия жените, които остават бездетни, се сблъскват с предразсъдъци. Това дори може да събуди подозрение за магьосничество. Розмари иска да покаже дължините, които жените са готови да изминат, за да забременеят; за мнозина законното осиновяване не е жизнеспособно решение.

За това се обръщат към така наречените „чудо“ лекари. Въпреки честите репресии от страна на властите, не е нужно да търсите много, за да откриете „чудотворни“ клиники, отворени за бизнес в дискретни предградия на Порт Харкурт, Аба и Имо.
Зад високите стени и заключените порти родилните клиники с успокояващи имена като „Клиника за подаръци от Бог“ предлагат фантомна услуга. Жените се инжектират с хормони и неизвестни смеси, за да надуят корема си, осигурявайки уж появата на бременност. След девет месеца лекарите на "чудото" ги извикват обратно в специално подбрани болници в Порт Харкурт, където извършват фалшиво раждане, правят разрез в корема, за да придадат вид на белег от цезарово сечение и да им представят бебе, бебето естествено не е тяхно.

Розмари и Анас се представиха като двойка, която отчаяно иска да има дете и е под натиск от родителите си да произведат наследник. Първият герой, който те изследваха, беше фалшив фармацевт, предлагащ чудодейни лечения за фертилитет. След много кратък и ясно фалшив преглед, той бърза да диагностицира Анас с нисък брой активни сперматозоиди и медицинско състояние, обикновено свързано с жени. Изкуственото осеменяване беше предложено като единствено решение.
В реалния живот, разбира се, и Анас, и Розмари имат деца.

Знаем за доста ужасяващи истории за детски ферми, където младите момичета бяха задържани и многократно забременявани от техните похитители, за да подхранят бумът на търговията с деца
Искахме да разберем дали незаконната търговия с бебета все още продължава зад затворени врати в болници и сиропиталища. – казва репортерите.

За да се доближат до трафикантите, отново отиват под прикритие и посещават различни домове за сираци, за които имат основание да смятат, че всъщност са фронтови организации за продажба на бебета.
„Във всеки от тях попитахме за осиновяване на бебе в кратък срок и без необходимата правна документация. В сиропиталището на Destiny Child бързо ни предложиха „осиновяване“ за закупуване на новородено бебе в рамките на седмици. Цената беше 4000 долара за момиче и 5000 долара за момче. Разбира се, ние искахме да се срещнем с майката, за да разберем в какви условия живее, но въпреки всичките ни усилия, винаги се намираха оправдания, защо това не е възможно.“

Следващата организация, която разследват е клиника, ръководена от д-р Охаери, мъж, който в миналото е бил разследван заради връзките си с търговията с бебета, но бързо е разработил своята нова клиника. Д-р Охаери първоначално е подозрителен и избягва репортерите, но в крайна сметка се съгласи да се срещнем и предложи да ни помогне да намерим бебе.
„След нашата среща той потвърди, че има готово бебе и ще го продаде за около 4500 долара.“

Бебешките ферми редовно биват разбити от нигерийските власти - през 2013 г. само едно полицейско управление заяви, че е спасило 106 деца. Но бизнесът е толкова печеливш, че е много трудно да се унищожи. Кадри от един полицейски набег в родилен дом, управляван от д-р Джеймс Езума, показват неговата ослепителна колекция от луксозни коли. Това е в рязък контраст с ужасните условия, при които се водят бъдещите майки - бременни момичета, на възраст от 14 до 19 години.

Едно от най-тъжните неща е да станем свидетели, че в обществата, в които корупцията е ендемична, системите за здравеопазване и грижи за деца са предразположени към криминални и корупционни схеми. Моментът, който обобщават всичко това е кадърът с един лекар, на когото се молехме да помогне на бездетна майка да има бебе, и той каза: „Аз съм лекар, мога да улесня нещата“. – казват репортерите.

Източник: :Aljazeera

 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up