Сряда, Ноември 25, 2020
Гласуваха новите такси в МУ Пловдив

Нови такси за студентите се въвеждат във всички медицински университети в България от новата учебна година, съобщиха от МУ-Пловдив.Увеличение има за платеното обучение. В Медицински университет – Пловдив специалност „Медицина" вече ще струва 10 448.09 лв., „Дентална медицина" - 8 032.98 лв. и „Фармация" - 9 446.70 лв..Размерът на таксите беше гласуван днес на Академичен съвет. 

В останалите унивеситети таксите за платено обучение са:

В Медицински университет Плевен: „Медицина“– 9111,08 лв „Фармация“ – 6872,69 лв
В Медицински университет Варна: „Медицина“– 10,212.лв „Фармация“ 8,209лв., „Дентална медицина" - 8440лв.
В Медицински университет София : „Медицина“– 6908 лв. „Фармация“ 8,209лв., „Дентална медицина" - 6633лв.
след направено телефонно запитване от МУ Плевен ни увериха, че ще спазят правото на студентите за заварено положение и новите такси ще важат само за новоприетите.
В МУ Варна, според публикуваните таблици, с които обосновават отговора на горния въпрос, увеличението важи за всички курсове студенти.

От МУ Пловдив пък обясняват:
"Калкулирането на таксите не е по предложение на съответното висше учебно заведение или еднолично решение на ръководството, а е резултат от нормативни държавни документи. Несъобразяването с решения и постановления на Министерски съвет води до санкции", обясниха от МУ-Пловдив по повод недоволството, което се разрази в резултат на скока на таксите.
Таксите на студентите платено обучение в медицинските университети се регламентират на национално ниво със Закон за висшето образование и изменения на същия от 25.02.2020г., както и на Решение на Министерски съвет № 275 от 23.04.2020 г. във връзка с Постановление на МС № 328 от 30.11.2015 г., което дава диференцираните нормативи за издръжка на обучението на студенти по професионални направления.


Съответният университет при определянето им е обвързан с минимален размер на таксата, която се определя по формула, съдържаща се в закона. Т.е. университетът може да определи по-висок размер на таксата, но не и по-нисък от законово определения. Нормативите са национални и с тях трябва да се съобразяват както МУ-Пловдив, така и медицинските университети в Плевен, Варна и София.

С изменението на Закона за висшето образование от февруари 2020 г. се коригира методиката, като размерът на минималната възможна такса бе увеличен.
По този начин се постига съответствие на общия размер на средствата за издръжка на обучението за студентите, приети по държавния план прием, и студентите, приети в платена форма на обучение. Не се допуска със средства от държавното финансиране да се покриват разходите на студентите в платена форма на обучение.
Именно това синхронизиране на формирането на общия размер на средствата, предоставяни за издръжка на обучението на един студент, води до увеличение на размера на таксите за обучение в платена форма. Но от друга страна се постига еднаква цена на образователната услуга, независимо дали тя се заплаща от държавата, или от студента“
Според информацията публикувана на сайта им, студентите вчера са провели среща в МОН.

Цялата публикация на МУ Пловдив може да се види тук

 

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up