Събота, Декември 05, 2020
Петър Велков: Сега нещата са тотално изпуснати. Скоро ще оглавим всички класации в Европа

Все още не сме стигнали пиковите стойности за съжаление и тепърва числата ще нарастват. В следващите 10 дни се очаква хората, които се нуждаят от спешна здравна помощ, да се увеличават, както и смъртните случаи. За това предупреди пред БНТ математикът Петър Велков.

Ефект от мерките според него ще започне да се усеща в края на месеца, защото все повече хора вече спазват мерките. Те обаче по думите му няма да са достатъчни и е нужно допълнителното им затягане, включително налагане на втори локдаун. Ефектът от него ще се види след около три седмици.

 

„Ако сега вземем мерки, тогава ще имаме и едни много по-спокойни празници със семействата и ще можем да започнем по-спокойно и годината, което е добре и икономически“, коментира Велков.

Той беше категоричен, че училищата са ускорител на епидемията. Според него носенето на маски от учениците е закъсняла мярка.

„В момента 20 000 е разликата между карантинираните и активните случаи, тоест 20 000 официално позитивни лица не са под карантина, изтъкна той. Така 60 000 конктакни лица разпространяват заразата, изчисли математикът.

„Ние не управляваме пандемията, разчитаме единствено на самосъзнанието на хората“, коментира той, като допълни, че в момента нямаме и коректни данни за хода на заболeваемостта и смъртността.

По думите му данните за хоспитализацията също не са реални, тъй като един сериозен процент от хората, които се нуждаят от болнично лечение, нямат достъп до лечебно заведение. Така се намаляват и данните за смъртността следствие директно от COVID. Голяма част от случаите от конкретното заболяване не са и регистрани, смята още той.

„Съвсем скоро ще гоним 200 смъртни случая на ден“, предупреди Велков.

Той отново обясни, че данните за смъртността са ретроспективни и скоро тя ще скочи между един и два пъти.

Запитан къде сме ние в Европа, той заяви: "Сега нещата са тотално изпуснати. Скоро ще оглавим всички класации в Европа, по някои в определени дни по смъртност сме сред челните места. Загиват много медици, загиват много учители".

В тази връзка той припомни, че е създаден специален фонд „За доброто“, в който се събират средства за децата на лекари и учители, загубили битката с вируса.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up