Събота, Декември 05, 2020
Д-р Нигяр Джафер: Българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си

"У голяма част от хората остава усещането, че кризата се управлява сама. Тя просто следва своята епидемиологична логика. Усещането е за несигурност и за това, че не се владее ситуацията", каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС, член на парламентарната здравна комисия. Според нея на преден план излизат логистични проблеми - нужда от преструктуриране на болници и т.н.

 

"Институциите трябва да се насочат към корекция на тези логистични проблеми, които стават явни", уточни тя.

В предаването "12+3" д-р Джафер подчерта, че мерките, които се вземат, трябва да са основани на стратегическа визия за реакция на такива предизвикателства:

"Ние нямаме отговор защо не се прави масово тестване и България остава на последно място по тестване. Тестването е една от най-мощните противоепидемични мерки. Не е просто мярка да да се направи моментна снимка на ситуацията, а е мярка за управление на кризата".

По думите на депутатката от ДПС час по-скоро българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си.

"По груби изчисления, хората в България към момента са платили между 80 и 100 млн. лева за тестове от джоба си. Трябва да се направят пунктове за тестване в цялата страна", подчерта тя.

Зам.-председателката на Народното събрание заяви, че трябва да има по-сериозни противоепидемични мерки, които да бъдат наложени категорично.

Призивът на министъра на здравеопазването лекарите медици да станат доброволци в болниците е хубав, но много закъснял, категорична беше д-р Джафер, който сподели, че също като доброволец помага на свой колега лекар.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up