Вторник, Юли 07, 2020

Уambulanceправителният съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС предлага да „бъдат фиксирани спешни центрове, които да поемат спешните случаи в София и София област. Тези спешни центрове според ръководството на столичната колегия трябва да са „Пирогов”, ВМА, „Св. Анна” и „Царица Йоанна - ИСУЛ”. В становището се иска още Правителството да изгради  call-центровете в тези болници, чрез които да се постигне „подобряване на комуникацията и координацията с отделните звена – както по между им, така и със 112, МЗ, МРРБ, МВР, пожарна и гражданска защита, армия, ДАНС, БЛС”.
Освен това, Правителството да закупи за тези болници още апаратура, НЗОК да премахне лимитите им, а линейките на Спешна помощ да карат всички пациенти в тях.
По този начин, щяло да се постигне „равномерно, точно, ясно разпределение на спешността”.

От становището не става ясно как са избрани точно тези четири болници. Защо например са изключени болници като „Александровска”, Националната кардиологична болница, Първа градска, „Света Екатерина” или специализираната болница по детски болести например? Защо пациентите да не могат да постъпят по спешност в болница Токуда, Сити клиник, Софиямед, Света София или друга голяма частна болница, чиито капацитет за мултидисциплинарно лечение не е по-малък от избраните от ръководството на столичната колегия 4 болници? Резонен е и въпросът, ако се приеме за София такъв подход не трябва ли да се приеме същия и за другите градове в страната, защото спешни случаи има не само в София, а катастрофи на пътя могат да станат навсякъде.
Предопределянето и посочването на исторически или друг принцип на спешни центрове не е единственият подход. Може например вместо това, да се стимулират всички болници, чиито спешни портали са отворени денонощно и приемат безотказно пациенти, като например се повиши цената на Клиничните пътеки. Така капацитетът за приемане на спешни случаи ще бъде много по-голям, няма да се отнася само за София и не на последно място възможностите на пациента да избира мястото на лечението си остават.
Да не забравяме както обикновено правим, да попитаме и пациентите, някои от които може би биха избрали други болници за лечението си. Да помним, че тази система се изгражда за пациентите и се плаща от всички.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up