Понеделник, Октомври 21, 2019

bliznaziФелдшер от Филиала на спешна медицинска помощ в Стражица е изродила две близначета в линейка на път за болницата в сряда вечерта, съобщиха от Националната асоциация на спешните медици.
"Наша колега медицински фелдшер от ФСМП Стражица, ЦСМП В.Търново изроди в линейката близначета. Родилката не е знаела, че има многоплодна бременност и въпреки това един български спешен медик се справи извън болница с нелеката задача да даде живот на две деца. Това е четвъртото израждане на колегата ни за тази година. Браво на екипа, който предпочете да остане анонимен", са написали във фейсбук колегите на фелдшерката.

„Сигналът за 22-годишна жена от градчето с контракции на 15 минути е бил получен в 18.22 ч.“, обясни д-р Валентина Хаджирадева, директор на ЦСМП Велико Търново.
"Първоначално е нямало индикации за толкова бързо раждане, но първото бебе се е появило в 18.40 ч. и в рамките на 10 минути всичко е приключило без усложнения, благодарение на адекватната намеса на колегата", разказа д-р Хаджирадева.
Бебетата са били в сравнително добро общо състояние, информират от 24 часа. Транспортирани са в АГ отделението в Горна Оряховица, а след това отново с екип на спешния център са преместени в неонатологията във Велико Търново, тъй като били с ниска степен на недоносеност.
"Годишно имаме около 10 такива израждания, такава е работата на спешна помощ", каза д-р Хаджирадева.

Браво на фелдшера, който според запознати е жена. Какво да кажем, обаче за майката, която „не знаела, че има близнаци”? Очевидно не е знаела и че ще ражда, иначе защо ще го прави в линейката. Къде е тук закона според който безплатната медицинска помощ е с приоритет за деца и бременни? Къде са тук двете Програми на НЗОК „Майчино здравеопазване”? Имала ли е тази жена общопрактикуващ лекар, ходила ли е изобщо на гинеколог?
Какво да кажем за здравна система, ако само в Горна Оряховица по думите на д-р Хаджирадева годишно има по 10 такива случая?
Браво на фелдшерката! Ама като изключим нея, работата не е за хвалба! Работата е за срам.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up