Неделя, Август 09, 2020

detska bolnizaЗа първична медицина в целия свят се отделят едва 11% от общите разходи за здраве, което означава, че превенцията на зоболяванията, ранната диагностика и спешната помощ съвсем не са приоритет за правителствата, независимо, че те твърдят обратното.  

Тези данни се съдържат в Годишния доклад на Световната здравна организация. Анализите на експертите на СЗО показват, че над 70% от всичките разходи за здравеопазване се насочват за болнична, извънболнична помощ и лекарства.

В страните с ниски и средни доходи институциите покриват по-малко от 40% от разходите за първична медицинска помощ, като вариациите са твърде големи – между 4% до 77%. 

Друга констатация е, че глобалните разходи за здравеопазване бележат ръст с 4% годишно и изпреварват ръста на глобалната икономика, където трендът е 2,8%.

В цял свят намалява делът на доплащането за здравни услуги и се увеличава частта, която дават институциите за здраве, показват още анализите на СЗО.

Тенденцията е особено изразена при по-бедните държави, където и делът на плащанията от джоба на хората е значително по-висок. Анализаторите обаче твърдят, че редукцията при най-бедните може би не е напълно обективна, а е следствие на орязания достъп до медицинска помощ.

Въпреки това в доклада на СЗО се посочва, че делът на директните кешови плащания е намалял от 56% от всички разходи през 2000 г. на 44% през 2016 г. Най-забележимо той е спаднал в 11 държави в югоизточна Азия и в 47 страни в Африка.

Въпреки това делът на доплащанията остава висок. Докладът на световната организация показва, че половината от човечеството не може да получи нужната медицинска помощ, а 800 млн. души харчат поне 10% от парите си за лекар и медикаменти.

За близо 100 милиона тези разходи са толкова високи, че ги обричат на бедност и оцеляване с по-малко от 2 долара на ден. СЗО призовава да се отдлеят повече публични средства здравеопазване, защото по-доброто финансиране на системата с обществени средства дава стабилност на хората и подобрява достъпа до медицинска помощ.


Финансирането на здравеопазването от външни за страните източници заема по-малко от 1% от всички разходи в тази област, като се наблюдава тенденция към намаления в държавите със средно развита икономика и се увеличава за най-бедните държави.

През 2016 г по-бедните държави са получили около 57% от световната помощ за здравни нужди, като основен дял от нея е бил предназначена за разходи, свързани с HIV/СПИН, туберкулоза и малария.

Тези три заболявания са поели 46% от всички помощи. Още 22% от помощите са били насочени за справяне с проблемите, свързани с останалите заразни заболявания, като най-малък е бил делът на сумите, предназначени за финансирането на мерки, свързани с репродуктивното здраве и хроничните заболявания.

За сравнение - структурата на публичните разходи на държавите по принцип са диаметрално преобърнати – най-много средства се отделят за хронични заболявания, за заразни болести сумите са значително по-ниски.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up