Четвъртък, Май 23, 2019

Пациенти

Единственото лекарство, което може да се приема 1 месец след операция и преди лечение с радиоактивен йод на тиреоиден карцином (рак на щитовидната жлеза), не се продава в България. И никога не сме могли да се сдобием у нас от аптечната мрежа! По-важното в случая е, че болните хора, които трябва да се лекуват - няма как да набавят нужният медикамент. Налага се да пътуват до различни страни, като най- близкото място, на което може да се открие въпросният трийодтиронин е... Гърция. Трийодтиронин се произвежда и в Германия, но се продава с рецепта, а цената на един блистер е 100€. В Гърция цената е 1,10 €/кутийка! И се изкупува преди да е излязъл пазара, гърците не могат да смогнат с количествата и нуждата на пациентите с тиреоидни проблеми. Въпреки това, в гръцките аптеки, пациентите не го купуват с рецепта, плащат в брой и се прибират в родината.
Т3 се приема от болните с рак на щитовидната жлеза при смяна на сезоните, за да не може тялото да изпадне в хормонален дисбаланс, именно поради липсата на жлеза. Именно малките талбетки Т3 определят по-доброто качеството на живот на пациентите по време на смяната на сезоните, след операция, преди изследвания и като подготовка преди радиойод терапия. Но тук можем да отворим една голяма скоба: фитнес-маниаците масово позват същите таблетки за изгаряне на мазнините, като пренасищат с хормона щитовидната жлеза и стимулират по-бързото отслабване и обмяната на веществата, като не си дават ясна сметка, че това е нож с две остриета и подобна практика е наистина опасна за здравето! Билдърите пътуват до Гърция, пазаруват Т3 и продават на черно кутийката на цена между 40 – 80 лв! Пазарът определено е динамичен!

Адвокатът по медицинско право Христина Николова от Центъра за защита правата в здравеопазването заяви в предаването Неделя 150 на БНР, че пациентите са на страната на медицинските сестри, защото те реално виждат проблемите им. Според нея е много лошо насочването на протестите им само към финансирането на труда им:
„Основните проблеми идват от това, че няма регулиране на тяхната дейност. Те си харесват работата и не искат да ходят да работят в чужбина. Условията на труд в никакъв случай не включват само и единствено възнагражденията. Трябва да има морално, емоционално и всякакво удовлетворение, за да може един човек да се чувства добре на работното си място“.
Николова призова пациентските организации да подкрепят протестите на медицинските сестри. Тя даде пример с протестите на полицаите и на майките на деца с увреждания: „Излизат еднолично тези, които са пряко засегнати, но няма подкрепата от другите, като всъщност всички сме засегнати – както от проблемите на полицаите, така и от проблемите на децата с увреждания, така и сега от проблемите на сестрите. Няма национално единство – това ме притеснява“.

Одобрена е българска пациентка, чакаща за белодробна трансплантация. Съвсем скоро може да бъде включена в активната листа на Евротрансплант за животоспасяващата операция, съобщава Наталия Маева от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Младеж на 19 години от Хасково, който тренирал футбол, получи инфаркт.

Той се оплакал на лекарите, че изпитва болки в гърдите. След това установили, че е получил инфаркт.

В отворено писмо до институциите от пациентски организации „Заедно с теб“ обявиха, че оттеглят доверието си от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Поводът е планираното закриване на Националния център по наркомании, който ще стане част от Националния център за обществено здраве и анализи, а част от служителите ще бъдат пренасочени към Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК).
Според Пенка Георгиева от неправителствената организация държавата е абдикирала от проблема на наркозависимите:
„И е крайно време това да се чуе и да се каже: нашият вот на недоверие не е някакъв акт целенасочен. Той е единствено и само вик за помощ. Помощ за наркозависимите младежи. Крайно време е този министър да чуе вика за помощ, който ние изразяваме за наркозависимите пациенти“.
Според юристи Националният център по наркомании е създаден със Закона за наркотичните вещества и може да бъде закрит само чрез законова промяна, а не с постановление на Министерския съвет.

Изпълнителната агенция "Медицински одит" проверява връщан ли е ХИВ-позитивен пациент от болници, имало ли е отказ той да бъде приет в лечебните заведения в Плевен и Велико Търново. Защо близките на вече починалия човек все още не са получили изследванията, с които той е бил изписан от Националната хематологична болница малко преди да почине.

За това настояха в своя позиция от Националната пациентска организация.

Агенция "Медицински одит" вече се е самосезирала и е започнала проверка във връзка със смъртта на 5 май на британеца Крейг Харпър, който от няколко години живее в село Стояновци, Врачанско. Здравните власти не дават повече подробности и коментари преди края на проверката. Обикновено тези проверки продължават няколко месеца и рядко получават публичност. Дали тя ще обхване и казусите, посочени от пациентската организация и от близки на загиналия, засега не е ясно.

Mомче на 7 годишна възраст със забита в главата ножица бе спасено в УМБАЛ- Бургас. Случаят ще бъде докладвам на медицински форум и ще влезе в учебниците по медицина, съобщават от болницата.


Инцидентът станал навръх Великден, а чудото е, че детето е оцеляло. Инструментът е с дължина 70 см, а ръждясалото му острие минало през бузата на детето и опряло в черепа зад окото.

"Комплексният онкологичен център" Шумен е сезирал държавните институции за изменението на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. За пръв път в цялата история на НЗОК, от нейното създаване с анекса на НРД бе заложен лимит за лечението и на онкоболни пациенти. Отложеното изписване на пациенти, преминали по Клинични пътеки в края на всеки месец, които се задържат в лечебното заведение и се изписват в началото на следващия месец, поради изчерпване на финансов лимит, води до натрупване на закъснение, забавяне и невъзможност за приемане на онкологично болни, нуждаещи се от лечение, както и до натрупване в листа на чакащи от такива пациенти.
В резултат на това се нарушават терапевтичните схеми за лечение на онкоболни, като се принуждават да чакат, което води до конфликтни ситуации и работата се затруднява изключително много.
През годините има устойчива тенденция за нарастването на лъчелечението, което е с около 20% повече в сравнение със същия период на предходната година. Дейността е на-ощетена при този начин на финансиране с лимити.

BLOODTEST200Днес е Световният ден за борба с хемофилията. По данни на СЗО в света има над 400 000 болни, страдащи от двете форми на заболяването – тип А и тип В, като честотата варира от 1 на 5000 до 1 на 10 000 души мъжко население.

Симптомите и при двата типа хемофилия са сходни, най-честият от тях е продължително кървене, особено в ставите. Сериозна опасност за тези пациенти са нараняванията и хирургичните интервенции, при които може да настъпи труден за овладяване кръвоизлив.

Log in or Sign up