Вторник, Май 26, 2020

BLOODTEST200Днес е Световният ден за борба с хемофилията. По данни на СЗО в света има над 400 000 болни, страдащи от двете форми на заболяването – тип А и тип В, като честотата варира от 1 на 5000 до 1 на 10 000 души мъжко население.

Симптомите и при двата типа хемофилия са сходни, най-честият от тях е продължително кървене, особено в ставите. Сериозна опасност за тези пациенти са нараняванията и хирургичните интервенции, при които може да настъпи труден за овладяване кръвоизлив.

При хемофилия А липсва или е с дефектна структура фактор VII на кръвосъсирването, а при хемофилия В липсващ или дефектен е фактор IX. Интересна е и наследствеността - синовете на болен от хемофилия са винаги здрави, а дъщерите винаги са носителки, тъй като гените, кодиращи факторите VIII и IX са разположени върху женската полова хромозома – X хромозомата. Заболяването много рядко засяга жени.

У нас няма точна статистика за броя на болните от хемофилия. Най-често споменаваното число е между 700 и 800 души. За съжаление, въпреки усилията на пациентската общност и на специалистите от трите големи университетски хематологични клиники – в София, Пловдив и Варна, все още страната ни не разполага с регистър на пациентите.

Според експерти в областта това е едно много сериозно изоставане от добрите европейски и световни практики, особено като се има предвидочакваното навлизане на генните терапии, за които една страна трябва да е подготвена и да разполага с точна информация за профила на пациентите, типа на заболяването, неговия ход и пълните данни за проведеното лечение.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up