Петък, Юли 10, 2020

Информираното съгласие е записано в нашето законодателство през 2005 година, но и до сега не се познава добре както от пациентите, така и от лекарите, а даже и от юристи. Образно казано от юридическа гледна точка, разликата между това да бъдеш намушкан с нож на улицата и да ти отворят корема в операционната е, че във втория случай ти си дал предварително съгласие за това. Човешкото тяло е неприкосновено и никой не може да нарушава целостта му, каза пред БТВ, Председателят на ЦЗПЗ Д-р Стойчо Кацаров.
Ако в случая не е имало предварително дадено информирано съгласие, то изобщо не е трябвало да се оперира.

Всичко лекари и лечебни заведения вземат информирано съгласие от пациентите си, защото НЗОК го изисква като документ, но това се прави формално, бланкетно. Ние в ЦЗПЗ разполагаме с документ за информирано съгласие взето от наш пациент във Великобритания. То е 40 страници и представлява преразказ на целия разговор на лекаря с пациента.
Не е нужно да се увеличават санкциите за нарушения, свързани с информираното съгласие. По-важно е да се научим да го прилагаме. Българският лекарски съюз може да организира такава кампания за обучение на лекарите как да вземат информирано съгласие от пациентите си.
Още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up