Понеделник, Септември 23, 2019

15-годишно момче с диагноза спинална мускулна атрофия (СМА) от трети тип е първият пациент, на който беше поставена скъпоструващата инженкция „Спинраза“. С тази интервенция бе поставено началото на лечението на спинална мускулна атрофия у нас. Това се случва за първи път в България.

За момчето се грижат медиците от „Александровска“ болница в София, която е едно от четирите лечебни заведения, където ще се прилага терапията.

Родителите на деца със спинална мускулна атрофия дълго време настояваха лечението да стане достъпно и у нас. Много семейства дори бяха принудени да емигрират, за да лекуват безплатно болните си деца в чужбина.

Проф. Търнев и неговият екип от неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска" от години се борят лечението на спиналната мускулна атрофия да бъде достъпно и у нас.

"Всички ние, пациенти, родители и лекари сме щастливи от това начало. Извървяхме дълъг и труден път за да достигнем до днешния ден. Горди сме, че това иновативно лечение започва в Александровска болница, която е едно от четирите лечебни заведения, където ще се прилага терапията", заяви проф. Търнев, който е откривател на 12 нови редки болести.

От Право&Здраве припомняме, че спиналната мускулна атрофия представлява група от наследствени нарушения, които причиняват прогресивна мускулна дегенерация и слабост. Спиналната мускулна атрофия е една от водещите причини за невромускулна болест. Обикновено заболяването е наследствено - автозомно-рецесивно заболяване (човек трябва да получи дефектния ген от двамата родители, за да бъде засегнат). Характеризира се с дегенерация на двигателните неврони.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: нова

Снимка: clinica

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up