Вторник, Август 11, 2020

Тодор Мангъров, Председател на Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония” в интервю за белодробните трансплантации у нас:

download

Каква е статистиката за нуждаещите се от белодробни трансплантации българи?

Няма официална статистика. Води се някакакъв си български регистър на нуждаещите се от белодробна трансплантация, но той не се осъвременява, защото няма ясен регламент или отговорно лице, което да следи за това.
Убеден съм, че в настоящият момент в българският регистър фигурират поне 2 ма пациента починали след 1 април 2019г както и поне 2 ма емигрирали пациента, които вече са трансплантирани.
След датата 1 април 2019г Изпълнителна агенция по трансплантация се сля с Агенция медицински одит и сега кашата е още по-голяма.
Това сливане на контролирана институция с контролираща институция мога образно да сравня кото сливане на КАТ с българският автомобилен съюз. Бъдете убедени, че нарушения във въпросният автомобилен съюз никога няма да се констатират.

Според Вас, каква е причината за усложненията с трансплантациите в България. Дали проблемът идва от дезинформираността на населението или има друга причина.

Министърът нехае и незнае от къде и в каква посока да започне да работи.
Не делегира приоритети или го прави хаотично.
Възложил е двамата си замесник министри Жени Начева и Бойко Пенков да работят по казуса. Жени Начева откровенно си каза, че иска помощ и незнае как да се справи. С течение на времето напредна в проблема, но се оказа, че е свръх ангажирана и физически не успява да обхване всичко. Зам. министъра Бойко Пенков въобще незнам тоя човек какво прави в МЗ, и какво работи. Няколко пъти съм го слушал да говори и или аз съм тъп или той наистина е в МЗ, за да говори и нищо да не казва. С 2 висши съм, не се имам за тъпанар, ама наистина не разбирам какво говори.

Миналата година от април до юни направихме 3 протеста под надслов "Здравен емигрант" и аз казах, че ако сега веднага се започне да се работи по проблема ще са необходими поне 2 години, за да се реши.

През септември 2019 ще станат 18 месеца от тогава и аз съм убеден, че нищо няма да се промени защото се работи хаотично.
Без визия, срокове и конкретно отговорен с името си човек. Така не се постига напредък, а хаос.
Преди 2 седмици от парламентарната трибуна Министъра говори за Националната програма.
От 10мин изказване нямаше отчетен нито един постигнат резултат, а само намерения в бъдеще време, които слушам от миналата година. Пълна загуба на парламентарно време, за което взимат заплати.
Това не е Министър, който може да работи, които е създал екип, поставя задачи на конкретни изпълнители, срокове и следи за изпълнението им.
Това е говорилня в следствие на която умират хора.
Политическото говорене на Министър Ананиев и на зам. министър Пенков - говорене без съдържание обърква хората. Намеренията, които казват не са обвързани със срокове и във всекинеди момент те основателно ще кажат - ама ние работим вие защо роптаете. Аз отговарям. Роптаем защото няма резултат.
Нито един за 18 месеца.

Какво накара МЗ да изготви Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите и какво е развитието й до момента ?
Националната приграма за насърчване на донорство и трансплнтации трябва да стане камъка върху, който да се гради. Няма такава програма до сега даже и в проект. Не е прдложена за обществено обсъждане. Първият срок за зарвършеането и беше декември 2018.

Как си обяснявате липсата на белодробни трансплантации за българи, въпреки подписаното на 25 януари 2019 г. Споразумение между България и Виена по линия на Евротрансплант?

Виена няма капацитет. Казаха го още през 2016та пролетта, че спират да работят с чужденци.
Незнам кой малоумник залага само на една карта без да търси алтернативи.
Заявявам, че всички от МЗ се вкопчиха във Виена и Евротрансплант като удавници и никой не си направи труда да потърси поне една друга алтернатива. А такива има много не само в ЕС но и в Азия и Щатите. Евротрансплант е обединение едва на 8 държави.
Министъра и заместниците му като коне с капаци само Евротрансплант повтаряха в национален ефир, даже вмениха вина на българите, че сами сме си виновни защото не даряваме органи. По голям цинизъм от това не бях чувал.

Какви са последващите действия които смятате да предприемете?

Министърът има достатъчно дълъг срок, за да сети, че проблема сам няма да се реши.
Или да намери начин или да си заминава.
Хаоса в здравеопазването ни е пълен.
И министърът и заместниците му го виждат, но явно няма политическа воля да се справят с него.
За мен нерешими проблеми няма, когато има желание. Когато няма желание има опрадания или в случая заявяване на намерения безкрай.

В началото на септември ще направим пресконференция, на която ще поканим Министъра да отчете само реалните резултати. Ако няма такива, а отново ни заливат с намерения излизаме на протест, докато не се реши проблема или не дойде по-заинтересован министър с нов работещ екип.

 Проблема с липсата на белодробни трансплантации за българи и безсилието на Министерството на здравеопазването да го разреши граничат с геноцид. На този геноцид в 21 век, в страна от Европейският съюз са подложени болни хора. На тях не им се дава шанс да оцелеят.Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up