Четвъртък, Септември 19, 2019

Пациенти получиха втори шанс за живот, след като близките на починал във Великотърновската болница пациент, се съгласиха органите му да бъдат дарени.

Това се случи преди около седмица в реанимацията на Великотърновската болница МОБАЛ - „Д-р Стефан Черкезов”.

Цветанка Богданова чака 6 месеца за бъбречна трансплантация. Разбира, че ще получи втори шанс след близо година и половина на хемодиализа. Успешната операция се извършва на 29 юни.

А другият успешно преминал трансплантация Жеко Стоев сподели, че няма по-щастливи хора от тях двамата. „Получихме шанс да бъдем нормални хора”, заяви той.

Двамата спасени благодариха на семейството на донора, за това, че е дало шанс за втори живот. Също така бяха признателни към екипа на Александровска болница. Според пациентите лекарите са показали изключителен професионализъм. Те са действали бързо и адекватно от приема в болницата до момента на възстановяване.

Лекарите, които са участвали в операцията обясниха, че донорството е деликатна тема, която подлежи на много дискусии. Също така поставиха и въпроса за донорството. За медиците е въпрос на организация общинските болници да се заемат с донорите и тяхното поддържане.

От друга страна трябва да се вземе под внимание и решението на семействата. А липсата на достатъчно информация или пък притеснение понякога изисква лекарско мнение, за да обясни на семействата процеса и ефектите от донорството.

Д-р Валентин Йотовски обясни, че работата при донорството понякога може да отнеме няколко дни. А д-р Петя Хубенова посочи, че в хода на подобна операция участват лекари от различни отделения. Също така е много важно да има човешко отношение към пациентите, за да се чувстват уверени и спокойни.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бтв

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up