Понеделник, Август 19, 2019

Премахването на монопола на НЗОК овластява пациентите, каза д-р Кацаров – Председател на ЦЗПЗ за зрителите на телевизия Европа. Възможността им да избират къде да се осигуряват и къде да се лекуват е това, което ги поставя в центъра на системата. Сега в центъра са министъра и ръководството на касата. Ако направим аналогия с телевизията е все едно да сравняваме ситуация, в която имаме само една програма и гледаме, каквото ни покажат по нея или да имаме стотици програми и ние с дистанционното да изберем какво да гледаме. Така, че нека дадем дистанционното на пациента.

Реформата ще изисква време. Това е процес, който ще отнеме вероятно години и трябва да се планира добре.
Монополът е първоизточник на проблемите, защото при него един човек взема решенията, а в конкурентна среда решенията са следствие на съвкупното мнение на потребителите и другите участници в системата, каза още Кацаров
Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб” изрази мнение, че премахването на монопола е в полза на пациентите, но изрази опасения от вземането на прибързани решения. Презентацията на министъра не бе показана предварително и това накара много участници в дискусията да изразят резерви и опасения.
Цялото интервю вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up