Петък, Юли 03, 2020

Премахването на монопола на НЗОК овластява пациентите, каза д-р Кацаров – Председател на ЦЗПЗ за зрителите на телевизия Европа. Възможността им да избират къде да се осигуряват и къде да се лекуват е това, което ги поставя в центъра на системата. Сега в центъра са министъра и ръководството на касата. Ако направим аналогия с телевизията е все едно да сравняваме ситуация, в която имаме само една програма и гледаме, каквото ни покажат по нея или да имаме стотици програми и ние с дистанционното да изберем какво да гледаме. Така, че нека дадем дистанционното на пациента.

Реформата ще изисква време. Това е процес, който ще отнеме вероятно години и трябва да се планира добре.
Монополът е първоизточник на проблемите, защото при него един човек взема решенията, а в конкурентна среда решенията са следствие на съвкупното мнение на потребителите и другите участници в системата, каза още Кацаров
Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб” изрази мнение, че премахването на монопола е в полза на пациентите, но изрази опасения от вземането на прибързани решения. Презентацията на министъра не бе показана предварително и това накара много участници в дискусията да изразят резерви и опасения.
Цялото интервю вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up